Linkovi

Jazz za djecu Mississippija


Prošle su dvije godine od najveće prirodne katastrofe u povijesti Sjedinjenih Država, uragana Katrina. Izgubljeni životi te srušeni domovi i biznisi zauvijek su promjenili američki Jug i obalu Meksičkog zaljeva. No, među ruševinama i popravcima našle su se i pozitivne promjene, koje se inače možda nikad i ne bi dogodile.

Jazz glazbenik i menadžer, Brice Miller odrastao je okružen zvukovima New Orleansa – Mardi Gras, društveni klubovi, pogrebne povorke. Na ulicama New Orleansa učio je od velikana jazza, i vidio sebe kao predvodnika jazz glazbenika New Orleansa.

"Imao sam posao snova. Dok god mi je bilo dozvoljeno da radim to što sam radio, slobodno i na način na koji sam ja to želio, nikada ne bih ni pomišljao da se preselim negdje drugdje."

No njegov se san razbio u komadiće jedne subote u kolovozu 2005. godine kada su se vihori uragana Katrine sručili na ovaj grad. Sklonio se u susjednu državu Mississippi, i s nevjericom gledao stravične prizore poplava nakon pucanja nasipa oko grada. Dom koji je napustio prije manje od 48 sati nestao je pred bujicom.

Do utorka Miller i njegova obitelj odlučili su da se neće vraćati kući i upisali svoju najstariju kćer u lokalnu školu. Brice Miller odlučio je dati nešto zajednici koja je sada postala njegov novi dom.

"Volim stvarati nove programe. Volim sjesti i razmisliti o prednostima te zajednice, i o onome što mislim da nedostaje. Zatim pripremim prijedlog, a potom u potrebu realizacije tog prijedloga uvjerim i druge."

Miller je stvorio program pod nazivom Jazz and Blues in the Schools. Ideja je bila vrlo jednostavna.

"Jazz u Americi. Blues u Americi. To su dva osnovna glazbena izraza koja su stvorena tu na američkom tlu i želimo ih održati. Jedini način da se održe jest kroz obrazovanje, a jedini način da se to obrazovanje održi je da dovedemo ljude koji imaju strast prema ovoj glazbi i voljni su stati pred učenike, i ne ih samo zabaviti, nego ih uistinu i obrazovati kroz tu zabavu. Na taj način, djeca će dobiti tu obrazovnu priliku i reći će sami sebi da postoje i drugi putevi i ciljevi koje mogu pred sebe postaviti."

The National Jazz Foundation of America sponzorirala je program na jednu godinu, te je on besplatan za škole u državi Mississippi. Miller je pozvao svoje prijatelje glazbenike, iz New Orleansa i Mississippija da nastupe za učenike u njihovim školama i knjižnicama.

U državi Mississipi osam do deset tisuća učenika imalo je priliku učestvovati u programu Jazz and Blues in the Schools tijekom protekle godine. Skoro 36 glazbenika također je sudjelovalo u ovom programu. Jedan od njih je bio i gitarist Jeffrey Rupp, koji kaže da ovaj program nadopunjava obrazovanje ne samo za učenike nego i za glazbenike. Ovo je i za mene terapeutsko iskustvo, dodaje Rupp, raditi nešto čime pridonosite boljitku vaše zajednice.

S početkom nove školske godine, Brice Miller traži sponzore za nastavak svog programa. Kaže da mu je san da jedan dan ovaj program provede na nacionalnoj razini. Katrina ga je naučila da u životu nema garancija, i da nam ništa nije obećano. Možemo pričati o svojim snovima, kaže Miller, ili učiniti nešto da te snove ostvarimo. Od 29-og kolovoza 2005 godine, on se trudi da ostvari svoj san.

XS
SM
MD
LG