Linkovi

Bush: 'Amerikanci i njihova vlada odlučni u obnovi New Orleansa'


Na današnjem obilježavanju druge godišnjice otkako je uragan Katrina devastirao američku obalu Meksičkog zaljeva i veći dio New Orleansa, predsjednik Bush je izjavio da se proces obnove odvija po planu i da postoji nada za budućnost ovog grada.

Predsjednik Bush je posjetio prvu školu koja se otvorila u najsiromašnijoj četvrti grada. Nazvao ju je – citiramo – "mjestom nade u gradu koji je na putu oporavka".

"Uragan Katrina uništio je nasipe i slomio naša srca, uništio je zgrade, ali nije utjecao na duh građana" - rekao je predsjednik Bush. On je dodao da je 'predanost Amerikanaca i američke vlade obnovi grada snažna', no priznao je da je i nakon dvije godine nakon uragana 'zadatak obnove i dalje i ogroman'. Spomenuo je i milijarde dolara koje su izdvojene za oporavak infrastrukture, izgradnju domova i pomoć ljudima da se vrate u normalni životni ritam.

Predsjednik je dodao da je jedan od prioriteta popravak i pojačavanje sustava nasipa koji je popustio pred naletom uragana i propustio ogromnu količinu vode u grad koji se nalazi ispod razine mora: "U potpunosti razumijemo da New Orleans ne može biti obnovljen dok ljudi ne budu imali povjerenje u to da nasipi neće opet popustiti. Jedna je stvar to planirati, a druga uvjeriti ljude da će nasipi funkcionirati".

Glavni popravci na nasipima su završeni, a intenzivna nastojanja na njihovom pojačavanju trebala bi biti okončana do 2011. godine Nasipi su u nadležnosti savezne vlade, tako da projekt vode inženjerske jedinice američke vojske.

Administracija predsjednika Busha bila je kritizirana zbog inicijalnog odgovora na uragan Katrina u kojem je živote izgubilo oko 1600 osoba. Anketa koju je početkom mjeseca proveo CNN pokazuje da 52 posto Amerikanaca vjeruje kako savezna vlada nije dovoljno učinila da se obnove područja devastirana uraganom Katrina.

XS
SM
MD
LG