Linkovi

Irak: Struja besplatna, ali je najčešće nema


Nestašica električne energije u Iraku predstavlja primjer problema s kakvima se svakodnevno susreću lokalne vlasti i Sjedinjene Države, u svojim naporima da poboljšaju uvjete života iračkog stanovništva. No, kako iz Irbila u Kurdistanu javlja Brian Padden, neke tamošnje elektro-centrale mogle bi uskoro slati struju i u druge dijelove Iraka.

Stanovnici Irbila imaju struju tek nekih osam sati dnevno. Doduše, ona je besplatna.

Mohammad Qatar je privatni kontraktor koji opslužuje jedan od generatora na dizel gorivo u Irbilu. Kada struja ponovno 'dođe' on je mora i 'uključiti', za nekih 300 domova u njegovom sektoru. Za usluge ovog posebnog generatora, svako domaćinstvo plaća oko 60 dolara mjesečno. Mohammad Qatar smatra da će još dugo imati ovaj posao. Kaže da će promijeniti posao 'kada vlada počne u potpunosti plaćati troškove gradske uprave'. No to se neće dogoditi tako skoro – dodaje Mohammad Qatar. Razlog za njegovu samouvjerenost je činjenica da je proizvodnja električne struje u Iraku ovog ljeta bila manja nego prošle godine.

Kurdski krajevi na sjeveru Iraka dugo su bili gospodarski zapostavljeni – režim Saddama Husseina želio je da sjever bude u energetskom smislu zavisan od Bagdada. Hoshyar Siwaily, ministar energetike za kurdske pokrajine, kaže da vlasti u Bagdadu ne mogu zadovoljiti sve potrebe sjevera zemlje: "Na žalost, posljednjih nekoliko godina, proračun našeg ministarstva bio je dio saveznog proračuna, bagdadskog ministarstva energetike. Oni nisu izgradili niti jedan značajan objekt u ovom dijelu Iraka."

Kurdske vlasti sada samostalno proizvode struju, uz pomoć stranih zemalja. U tijeku je nekoliko projekata na planu energetike, s privatnim investitorima. Američka je vlada financirala gradnju četiri manja energetska postrojenja preko kojih se šalje dodatna struja u kurdska područja, ali i u ostatak zemlje. Svako od ovih postrojenja koštalo je između četiri i pet milijuna dolara. Tvrtka Mass Jordan nedaleko Irbila gradi električnu centralu koja će proraditi do kraja ove godine. Cijena gradnje je 390 milijuna dolara. U kurdskim dijelovima Iraka grade se, u privatnom aranžmanu, još tri takva objekta.

Lokalne vlasti prvo će plaćati struju novcem zarađenim od prodaje nafte. No, s vremenom će građani morati sami početi plaćati ove troškove. Kurdske će pokrajine jednog dana izvoziti struju u druge dijelove Iraka – kaže ministar Siwayli: "To nam je cilj – osigurati struju za ostali dio zemlje."

Kurdski ministar energetike očekuje da će Irbil i cijeli sjeverni Irak 2009. godine imati struje puna 24 sata dnevno.

XS
SM
MD
LG