Linkovi

Kako postupati prema iranskim operativcima u Iraku?


Jedan američki general tvrdi da iranski operativci u Iraku obučavaju šiitske militante, koji potom napadaju američke i iračke snage. U međuvremenu, kritičari vladine politike upozoravaju da iransko pomaganje iračkim šijitima može izazvati sukob u regiji, budući da susjedne arapske zemlje podržavaju iračke sunite.

U svom javljanju iz Bagdada, general Rick Lynch je izjavio da su, prema izvješćima obavještajnih službi, u Irak ušla pedesetorica pripadnika Iranske revolucionarne garde, kako bi lokalne militante obučavali u rukovanju s minobacačima i raketama.

Republikanski senator Kit Bond, član senatskog odbora za obavještajne aktivnosti, misli da bi američke snage sa svakim Irancem kojeg nađu u Iraku trebale postupati vrlo oštro. "Kada ih uhvatimo, sve ćemo ih pobiti" - najavio je ovaj republikanski senator.

U intervjuu mreži CNN, Kit Bond je rekao da se irački premijer Nouri al Maliki i njegova vlada moraju suprotstaviti iranskom uplitanju. U protivnom, dodao je, Irak bi mogao postati regionalno bojno polje sunita i šijita: "Ako al-Maliki to nije u stanju učiniti, onda će to uraditi netko drugi. Sjedinjene Države će pomoći iračkim snagama sigurnosti stvoriti sigurnu državu. Jer, ako se Iranu dozvoli da se učvrsti u Iraku, tada će u Irak pohrliti i sunitski pristaše iz Saudijske Arabije, Egipta, te drugih država u kojima su suniti većina."

Washington optužuje Iran za poticanje nasilja u Iraku time što podržava šiitske paravojne snage. Iran odbija te optužbe. Vlada predsjednika Busha razmatra mogućnost da Iransku revolucionarnu gardu proglasi terorističkom organizacijom, što bi blokiralo financijsko poslovanje tvrtki koje su s njom povezane.

Savjetnik predsjednika Busha, Karl Rove, rekao je da je ova odluka dio vladine strategije da koristi sva raspoloživa sredstva u borbi protiv globalnog terorizma. Nagovijestio je da bi moglo biti i daljih akcija protiv Irana, ali nije ulazio u detalje. "Ne želim u to dublje ulaziti. Raspravlja se o određenim mjerama, no sve je to za sada povjerljive prirode. Uvjeren sam da će se plan djelovanja izložiti pravovremeno" - izjavio je u intervjuu za mrežu NBC Karl Rove.

Član iračkog parlamenta Mahmoud Othman rekao je u intervju CNN-u da je u Iraku općepoznata činjenica da Iran pomaže neke paravojne skupine iračkih šijita: "U Iraku postoje snage koje su naklonjene Iranu. One su uvijek bile u prijateljskim odnosima s tom zemljom. A sada se one nalaze na vlasti te, naravno, Iran i dalje smatraju prijateljem. No, Amerika tvrdi da im je ta država neprijatelj."

Othman je pozvao vlade Sjedinjenih Država i Iraka da, po njegovim riječima, “sjednu za stol i riješe taj problem,” te da razviju “zajedničku politiku” po pitanju Irana.

XS
SM
MD
LG