Linkovi

WP: Demokratski senator Carl Levin priželjkuje promjenu vlasti u Iraku


Proglasivši iračku vladu "nefunkcionirajućom" predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, demokratski senator Carl Levin rekao je da irački parlament treba smijeniti premijera Nourija al-Malikija i njegovu vladu ukoliko su oni nesposobni postići politički kompromis sa suparničkim frakcijama u kratkom vremenu.

"Nadam se da će parlament izglasati nepovjerenje Malikijevoj vladi i da ćemo imati mudrosti zamijeniti je s premijerom i vladom koji će biti manje sektaški nastrojeni i više raditi na jedinstvu", napisao je Carl Levin. Ovakva izjava, navodi Washington Post, najglasniji je poziv na promjenu vlasti u Iraku od strane nekog izabranog američkog dužnosnika.

Tijekom pauze u zasjedanju američkog Kongresa više od 20 članova američkog zakonodavnog tijela putovalo je u Irak kako bi se iz prve ruke uvjerili u razvoj situacije na terenu. Među demokratima koji su posjetili Irak ima i nekih koji se zalažu za daljnji ostanak američkih snaga u toj zemlji, izvještava Washington Post.

Zarada većine Amerikanaca bila je u padu u razdoblju od 2000. do 2005. godine, piše New York Times. Prosječni godišnji prihod Amerikanaca 2000. godine iznosio je 55 tisuća 714 dolara dok je 2005. bio nešto manji – 55 tisuća i 238 dolara. Bijela kuća priopćila je kako činjenica da su prosječna primanja Amerikanaca nešto manja pet godina nakon kolapsa niza Internet kompanija ne bi trebala nikoga iznenaditi. No nije sve tako crno. Kako ističe New York Times, u Sjedinjenim Državama povećao se broj osoba koje zarađuju više od milijun dolara. Broj takvih poreznih obveznika povećao se s 239 tisuća 685, koliko ih je bilo 2000. godine, na 303 tisuće 817 koliko ih je bilo 2005.

XS
SM
MD
LG