Linkovi

NYT: SAD se udaljava od iračkog premijera


New York Times osvrće se na odnos američke administracije prema iračkom premijeru Nouriju al-Malikiju nakon što je predsjednik Bush jučer priznao "određenu razinu frustracije" zbog neuspjeha iračke vlade da ujedini razne etničke frakcije. Svega nekoliko sati ranije, američki veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker, nazvao je politički proces u Iraku "iznimno razočaravajućim" te je upozorio da američka podrška za vladu premijera Malikija nije neograničena.

Prethodno je demokratski senator Carl Levin, predsjedatelj Odbora za oružane snage, koji je izjavio da bi irački zakonodavci trebali izglasati nepovjerenje sadašnjoj iračkoj vladi.

New York Times primjećuje da se Bijela kuća ograđuje od Malikija prije rujna kad će Kongresu biti podneseno izvješće o rezultatima upućivanja američkih pojačanja u Irak. No predsjednik Bush još nije spreman dignuti ruke od Iraka. Danas će održati prvi od dva zakazana govora o ratu u Iraku u kojem će, kako se najavljuje, kritizirati one koji se zalažu za povlačenje američkih snaga, javlja New York Times.

Washington Post piše pak kako je Bijela kuća podijelila djelatnicima predsjednikovog Ureda posebne naputke o tome kako se nositi s prosvjednicima na skupovima na kojima sudjeluje predsjednik Bush. Među ostalim navodi se da takvi skupovi trebaju biti otvoreni samo za one koji su dobili ulaznice pod kontrolom organizatora.

Oni koji ulaze moraju biti pregledani za slučaj da nose bilo kakav skriveni transparent. Ukoliko neki prosvjednik protiv predsjednika uspije ući Bijeća kuća propisuje u svom naputku kako takav treba biti nadglasan od predsjednikovih pristaša koji su raspoređeni na strateškim lokacijama. Ako ni to ne uspije, prosvjednik ili više njih trebaju biti udaljeni iz dvorane u kojoj boravi predsjednik Bush.

Kako navodi Washington Post, ovo ne znači da je Bijela kuća protiv izražavanja drugačijeg mišljenja. U naputcima, štoviše, stoji da za one koji se ne slažu s predsjednikom treba biti određena posebna lokacija no po mogućnosti dalje od mjesta održavanja skupa ili rute kojom prolazi kolona s predsjednikom Bushom.

XS
SM
MD
LG