Linkovi

Naftovod Burgas-Alexandroupolis povezat će Grčku, Bugarsku i Rusiju


Grčka, Bugarska i Rusija sporazumjele su se ranije ove godine oko ulaganja više od milijardu dolara u izgradnju 230 kilometara naftovoda od bugarske crnomorske luke, Burgas, do Alexandroupolisa u Grčkoj. Kako iz te grčke luke javlja Barry Wood, kad naftovod bude dovršen 2011. godine manje tankera prolazit će kroz Bospor u blizini najvećeg turskog grada, Istanbula.

O naftovodu Burgas-Alexandroupolis razgovaralo se više od deset godina no u njegovu realizaciju krenulo se tek nakon povećane potražnje i porasta cijene naftnih derivata. Ako sve bude po planu, izgradnja će početi 2008. godine, a nafta će poteći 2011. Posljednjih godina značajne rezerve nafte otkrivene su u središnjoj Aziji, a one se do europskih i američkog tržišta dovoze pretežito tankerima preko Crnog mora. Projekt će koštati više od milijardu dolara. Većinski vlasnici kompanije koja će upravljati naftovodom, s 51 posto dionica, bit će ruske tvrtke, a većina nafte uglavnom će dolaziti iz Rusije. Neki analitičari zabrinuti su da će taj naftovod omogućiti Rusiji da učvrsti svoju kontrolu nad europskim energetskim tržištem. Michalis Angelopoulos, vodeći vladin dužnosnik na istoku Grčke, odbacuje takve bojazni:

"Vjerujem da se ne treba bojati da će Rusija s 51 posto vlasništva dominirati ili odlučivati našu politiku. Mi pripadamo Europskoj Uniji. Ovo je intervencija Europske Unije u svrhu energije."

Angelopoulos i vlada u Ateni uveliko propagiraju novi naftovod. Oni kažu da će naftovod donijeti nova radna mjesta i biznise u nerazvijenu regiju koja je svega nekoliko kilometara udaljena od turske granice. No naftovod je podijelio lokalno stanovništvo. Vlasniku hotela Charalampos Samourkasidis ne sviđa se ideja naftnog terminala u blizini:

"Gospodarstvo Alexandroupolisa temelji se na turizmu, ribarstvu i poljoprivredi. Moguća ekološka katastrofa imala bi velike posljedice na navedena tri sektora."

Pristaše naftovoda tvrde da poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se eliminirali mogući ekološki problemi. Oni ističu da će tankeri biti ukrcavani na terminalu koji će se nalaziti i do deset kilometara daleko od obale. Naftovod bi mogao donijeti Grčkoj 30 milijuna dolara godišnje u prijevoznim pristojbama, a vlada obećava da će taj novac biti utrošen u ovoj pokrajini. Postoje predviđanja prema kojima će se broj stanovnika u ovom gradu udvostručiti u slijedećih deset godina. Ovaj naftovod možda ima konkurenciju. Postoji prijedlog o izgradnji 900 kilometara dugačkog naftovoda od Burgasa preko planinskih dijelova Makedonije do Albanije.

Nedostatak ovog projekta je da se radi o dužoj i skupljoj trasi. Treća opcija je još duža, 1800 kilometara, a taj bi se naftovod protezao od Constanze u Rumunjskoj, preko Srbije, Hrvatske i Slovenije do Italije. Ovaj bi projekt koristio postojeće naftovode za pola udaljenosti, a ostalo bi trebalo izgraditi. Grci vjeruju da je naftovod Burgas-Alexandroupolis najbolja opcija, a prednost mu je i to što su ruske naftne kompanije stale iza ovog projekta.

XS
SM
MD
LG