Linkovi

New York: Protiv siromaštva - gotovinom


Vlasti u New York City-u uskoro će započeti s programom protiv siromaštva koji će dobro ponašanje nagraditi – gotovinom. Pristaše ovog plana tvrde da će on pomoći ljudima da se izvuku iz siromaštva. Njegovi protivnici, s druge strane, tvrde da isplaćivanje novca kao nagrade za neke osnovne ljudske odgovornosti ne rješava glavne uzroke siromaštva.

Ovaj probni plan, kojeg je inicirao gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, počet će u rujnu i trajat će dvije godine. Program će uključiti oko 14 tisuća sudionika iz nekih najsiromašnijih njujorških četvrti, a financirat će ga razne zaklade te sam Bloomberg. Ukoliko se pokaže uspješnim, vlada će ovaj plan uvesti kao svoj službeni program za koji će se izdvajati iz poreza.

Prema riječima gradonačelnika Bloomberga, cilj ovog programa je ublažiti neke financijske prepreke s kojima se sučeljavaju siromašne obitelji, poput gubitka u nadnicama kad djecu trebaju odvesti na liječnički pregled. U takvim bi slučajevima ovaj program dodijelio roditeljima sumu u vrijednosti do 50 dolara. I studenti će biti uključeni u ovaj program: oni koji poboljšaju svoje rezultate u testovima bit će nagrađeni sumom do 350 dolara.

A odrasli uposlenici koji uspiju zadržati posao s punim radnim vremenom moći će dodatno zaraditi i do 150 dolara mjesečno. Ako se sve zbroji, ove nagrade dostižu godišnji iznos između tri i šest tisuća dolara. Granica siromaštva u Sjedinjenim Državama je trenutno nešto viša od 17 tisuća dolara godišnje za tročlanu obitelj.

Linda Gibbs je zamjenica gradonačelnika zadužena za zdravstvene i humane usluge. Ona kaže da će ovaj pokusni program ispitati da li će novčane nagrade moći pomoći ljudima koji su okruženi financijskim poteškoćama.

"Da li financijski stimulans može promijeniti ljudsko ponašanje? Obitelji ponekad imaju dva stalna posla istovremeno ili pak odgajaju troje ili četvero djece. Odluka, primjerice, o odlasku na roditeljski sastanak često je odluka o tome da li ostaviti dijete kod kuće bez pazitelja ili pak ne otići na posao gdje su ti roditelji plaćeni po satu. Ovaj plan pokušava promijeniti dinamiku svake takve odluke."

Novčane će se nagrade dodjeljivati i da bi se osigurala rutinska zdravstvena njega. Obitelji će biti u mogućnosti zaraditi između 25 i 50 dolara mjesečno ako će moći dokazati da im djeca pohađaju školu u 95 posto slučajeva. A odrasle osobe koje završe obuku za posao, ili neki novi tečaj, primit će nagradu u iznosu od 400 dolara.

No, takav pristup ima, naravno, i svoje kritičare. Neki od njih tvrde da program ne rješava glavne uzroke siromaštva niti financijske nejednakosti u socijalnoj strukturi Sjedinjenih Država, kao što su nedostatak zdravstvene zaštite i beneficija za uposlenike koji rade punu satnicu. Heather Mac Donald je znanstvenica na njujorškom Institutu za politološka istraživanja. Ona ne misli da će ovaj program promijeniti ponašanje, već da će imati sasvim suprotni efekt.

"Mislim da bi to mogao biti najdestruktivniji sustav socijalne skrbi koji je ikada osmišljen jer pokušava platiti za ponašanje koje bi trebalo biti dio svakodnevne odgovornosti prema samom sebi, kao i prema svojoj djeci."

Bloombergove pristaše ističu da New York nije prvo mjesto koje će u borbi protiv siromaštva koristiti novčane nagrade. On je u travnju otputovao u Meksiko kako bi proučio sličan program.

U tom planu, koji je počeo kao skromna inicijativa u ruralnom dijelu zemlje 1997. godine, sada sudjeluje pet milijuna kućanstava, a pripisuje mu se smanjenje siromaštva te poboljšanje zdravstva i naobrazbe u regijama u kojima je proveden. Slični programi postoje i u Brazilu, Turskoj, Hondurasu i Malawiju.

XS
SM
MD
LG