Linkovi

Američka tvornica namještaja - Ujedinjeni narodi u malom


Konflikt na Balkanu, sukob u Sudanu, ugnjetavanje u Burmi samo su neki od faktora koji su primorali ljude da pobjegnu iz svojih domovina i dosele se u sjeveroistočnu američku državu New York. No, za neke od njih jezične i kulturne barijere uvelike otežavaju pronalazak posla. Jedna tvornica namještaja velikodušno prihvaća ove izbjeglice i zapošljava radnu snagu čiji je sada nadimak “mini-Ujedinjeni narodi.”

Kada su Mehudin Krdžić iz Srebrenice, Marka Bosso iz Sudana i Lie Wien iz Vijetnama pobjegli od nasilja, proganjanja i strahota u svojim zemljama, nisu mogli zamisliti da za njih može postojati dom negdje drugdje u svijetu. No, došavši u Sjedinjene Države – točnije u saveznu državu New York - njihove su se sudbine iz korijena promijenile. Iako strašna, njihova iskustva iz djetinjstva nisu ništa neobično u pogonima tvornice namještaja Stickley Furniture pored Sirakuze.

Od radne snage koja broji preko tisuću uposlenika, nekoliko stotina su imigranti. Svi oni rade za Aminu Awdi, koja je zajedno sa suprugom, vlasnica kompanije. Podrijetlom iz Libanona, svoju je zemlju napustila netom prije izbijanja građanskog rata 1970.-e godine. U tom je sukobu izgubila brata.

"Dio mog vlastitog iskustva naveo me da gledam na svijet kao jedno malo mjesto u kojem svi ljudi mogu koegzistirati i u kojem postoje jednake mogućnosti za sve nas."

Ovaj dio države New York, između gradova Utike i Sirakuze, dom je, pun gostoprimstva, desetinama tisuća izbjeglica iz cijelog svijeta. Mehudin Krdžić, koji je pobjegao iz Srebrenice, imao je rođaka koji je ovdje živio od 1996. godine i koji mu je pomogao da dobije vizu.

"Nazvao nas je i rekao da je ovo dobro mjesto za život i da je klima slična onoj u Bosni pa smo zato i odabrali Sirakuzu."

Stickley je jedno od vodećih poduzeća koje upošljava izbjeglice na ovom području. To je kompanija koja je uspjela preživjeti ekonomsku krizu izazvanu gubitkom proizvodne industrije u regiji. Zasluge za njen opstanak tvornica Stickley pripisuje upravo njezinoj radnoj snazi.

"Kao rezultat naše suradnje s programom za preseljenje izbjeglica, sada naši radnici predstavljaju 36 različitih nacionalnosti. Oni su svi vrlo vrijedni i odani, zahvalni što im je dana prilika da dobiju ovaj posao – neki od njih su s nama već mnogo godina."

U tvornici se ne osjećaju nikakve političke, niti kulturne granice. Srbi ovdje rade uz Bošnjake, kao što i Etiopljani rade sa Somalcima, te Vijetnamci s Kinezima. Mnogi od njih smatraju Sirakuzu svojim novim domom, a posao u tvornici Stickley poslom kojeg bi željeli zadržati do kraja života.

XS
SM
MD
LG