Linkovi

Teddyju Thompsonu ne sviđa se današnji country, ali barem je nešto poduzeo – Upfront & Down Low


Ako vam ime Teddyja Thompsona ne govori puno, niste jedini. Što je taj 30-godišnji kantautor/gitarist učinio do sada? Sudjelovao je u dokumentarnom filmu Leonard Cohen: I’m Your Man, mogli smo ga čuti i u filmu Brokeback Mountain i izdao je dva albuma – Teddy Thompson, 2000. godine, i Separate Ways, 2005., oba isključivo s vlastitim materijalom. Donijela su mu izvjestan broj (elitnih) poklonika, ali njegov upravo izdani, treći album - Upfront & Down Low - i kritika i šira publika pozdravljaju kao jedan od najboljih ovogodišnjih vokalnih albuma, svakako u žanru countryja. Teddy Thompson je, naravno, sin Richarda i Linde Thompson, legendi tradicionalnog britanskog folka.

Rođen 1976., u Londonu, u Sufi komuni u kojoj su njegovi roditelji tada živjeli, Teddy već više godina živi u Americi, u Los Angelesu, prvo, sada u New Yorku. Na svom najnovijem albumu – Upfront and Down Low – Teddy napušta svoje folk-rock korijene i posvećuje se isključivo tradicionalnom američkom žanru – countryju. Privremeno, barem, vlastite impresivne skladateljske vještine zamjenjuje interpretacijskima, također vrlo impresivnima, i na novom albumu izvodi pjesme drugih, samo jedna je njegova. Iako i sam vrstan gitarist, ovo je vokalni album Teddyja Thompsona.

Izbor country standarda, iz razdoblja između 1940. i 1970. godine, stara, dakle, škola countryja, iznenadio je mnoge, ali kojeg li ugodnog iznenađenja, jednoglasna je ocjena. A možda je sjeme za ovaj album doista bilo posijano na albumu Separate Ways, u onoj njegovoj “skrivenoj” – Take a Message to Mary, iz repertoara Everly Brothers. Prva na albumu Upfront – Change of Heart – također je iz njihova repertoara kao i “skrivena” ovog albuma – Don’t Ask Me to Be Friends.

Na prvi pogled čini se malo neobičnim za sina legendarnog britanskog folk-para da se prikloni jednom, u biti, tradicionalnom američkom žanru kakav je country, i to skladbama jednog Ernesta Tubba (Walking the Floor Over You) i nekolicine manje poznatih skladateljskih imena, te skladbama iz repertoara jednog Merlea Haggarda (From Now On All My Friends Are Gonna Be Strangers), jednog Georgea Jonesa (She Thinks I Still Care), Jerry Lee Lewisa (Touching Home) i Elvisa (I’m Left, You’re Right, She’s Gone), ali Teddy Thompson, po vlastitim riječima, ništa drugo nije ni slušao do svoje 16. godine osim countryja, na njemu je odrastao, on je na njegovo stvaranje najviše utjecao, “gorka, mračna, hladna strana” countryja oduvijek ga je, kaže, privlačila.

Osim toga, Teddy američkom countryju pristupa kao i većina britanskih poklonika, uključujući njegovog oca Richarda – smatraju da je country izdanak folka, da su njegovi korijeni na njihovoj strani kontinenta. Korištenjem uglavnom akustičnih instrumenata, klasik Georgea Jonesa, recimo – She Thinks I Still Care – u Teddyjevoj izvedbi i aranžmanu Britanca Roberta Kirbyja (Nick Drake), zvuči gotovo kao komorna glazba. Thompson je, svojim predivnim tenorom maksimalno puni osjećajima...

Ne samo da je učinio odličan izbor materijala, Teddy Thomspon se okružio i stelarnom ekipom glazbenika – uz već spomenutog Kirbyja, na aranžmanima (puno gudaćih glazbala, suzdržana pedal-steel gitara, ne previše honky-tonka) radio je i Teddyjev stari prijatelj Rufus Wainright (njegova je minimalna instrumentacija slatkogorke Dolly Parton – My Blue Tears); među gitaristima su, uz oca Richarda, još Marc Ribot, te David Mansfield (dobro gitara) i Greg Leisz (pedal steel), a vokalnu mu pratnju, između ostalih, pruža i jedna od danas najboljih i najcijenjenijih country-folk glazbenika - Iris DeMent, u “killer” verziji hita Jimmyja Osborna, iz 1948. godine – My Heart Echoes. Vlastitim prekrasnim, neusiljenim, ali čistim i sonornim, i tugaljivim glasom Thompson se u country unosi i dušom i srcem.

S odličnim izborom glazbenog materijala (spoj melankoličnoga i raspoloženoga), majstorskim osjećajem i ljubavlju za country, vintage country!, te, po svoj prilici, naslijeđenim folk-genima, Teddy Thomspon country i prezentira na način na koji treba, na način na koji se on dugo već ne prezentira, i bolji je od 99% onoga što se danas vrti na country-postajama. Melem za dušu nešvilskih tradicionalista! Up Front and Down Low alkemija je jednog izuzetnog glasa i besprijekornog ukusa, po riječima kritičara – Thompsonov iskreni hommage countryju, njegov najuvjerljiviji album do sada.

Njegove interpretacije starih klasika potpuno su nove, svježe skladbe, koje sada nose osebujni žig Teddyja Thompsona. S albumom Up Front and Down Low, izdanim na etiketi Verve Forecast, postaje suvišno ono “sin Linde i Richarda”, bit će dovoljno, od sada, samo – Teddy Thompson!

XS
SM
MD
LG