Linkovi

Neki članovi Zastupničkog doma pitaju se treba li vojno pomagati Saudijsku Arabiju


U Kongresu Sjedinjenih Država je predložen zakon koji bi blokirao vladine planove o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i zemljama Perzijskog zaljeva. Kako javlja Deborah Tate, skupina članova Zastupničkog doma tvrdi da bi vojna pomoć tim arapskim zemljama destabilizirala regiju.

Bijela je kuća najavila paket vojne pomoći Saudijcima i njihovim susjedima u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara, u sljedećih deset godina. Ovo međutim mora odobriti Kongres. Neki njegovi članovi – među njima i republikanac Mike Ferguson iz New Jerseya – ne slažu se s idejom da Washington dodatno pomaže Saudijsku Arabiju.

"Vladina me je odluka vrlo razočarala. Nadam se da će Kongres poduzeti sve što može da spriječi ovu transakciju" - kaže Mike Ferguson.

On i nekoliko njegovih kolega demokrata iz Zastupničkog doma dovode u pitanje odlučnost Saudijske Arabije da se bori protiv islamskog terorizma. Kao primjer navode iračke optužbe da Saudijci, navodno, puštaju bombaše-samoubojice da sa saudijskog teritorija nesmetano ulaze u Irak.

Demokratski zastupnik iz New Yorka Jerry Nadler također podsjeća da je većina napadača na Svjetski trgovinski centar i Pentagon bila iz Saudijske Arabije: "Nije slučajno da je 15 od 19 terorista koji su izvršili napade od 11. rujna, bilo iz Saudijske Arabije. Većina stranaca koji nas sada napadaju u Iraku, također su Saudijci. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da oružje koje dajemo Saudijcima može biti iskorišteno protiv našeg saveznika, Izraela. Čak što više, može završiti u rukama terorista."

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da pretpostavlja da će novi sporazum sa Saudijskom Arabijom o vojnoj pomoći sadržavati obećanje Rijada da američko oružje neće biti iskorišteno protiv Izraela.

Međutim demokrat Robert Wexler nije baš uvjeren da će tako i biti. 'Saudijci su već prije ulaska u Svjetsku trgovinsku organizaciju obećali da će prekinuti s bojkotom Izraela, pa to nisu izvršili. Sumnjam da će se sada početi ponašati drugačije' – rekao je Wexler.

Međutim, Bijela kuća kaže da je oružje arapskim zemljama Zaljeva vrlo važno, kako bi se oduprle sve agresivnijem Iranu. O tome je u Kongresu govorio i admiral Michael Mullen, kandidat za zapovjednika Združenog stožera. "Vojna pomoć vrlo je bitna za regionalnu stabilnost. Moramo zajamčiti podršku našim prijateljima u regiji, kao što to činimo u mnogim drugim zemljama svijeta" - rekao je Mullen.

Uz 20 milijardi vrijednu vojnu pomoć Saudijskoj Arabiji, Izrael bi - prema predsjednikovom prijedlogu – u sljedećih deset godina dobio oko 30 milijardi dolara vrijedan transfer oružja i vojne opreme. Egipat – 13 milijardi dolara, kao i znatnu ekonomsku pomoć.

Zastupnički je dom zatražio od Bijele kuće da u rujnu objasni detalje ovog prijedloga o povećanoj vojnoj pomoći državama Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG