Linkovi

New York Times: Bijela kuća nezadovoljna 'kontraproduktivnom' politikom Saudijske Arabije u Iraku


Dnevnik New York Times piše o sve jačem nezadovoljstvu Bijele kuće ponašanjem Saudijske Arabije u Iraku – koje se naziva kontraproduktivnim. Neimenovani dužnosnik Bijele kuće izjavio je newyorškom listu da Saudijska Arabija nudi novčanu pomoć nekim ekstremnim sunitskim grupama u Iraku, te da svaki mjesec iz Saudijske Arabije u Irak uđe između 60 do 80 stranih boraca.

Bijela kuća tvrdi da Saudijci nisu učinili dovoljno da se za te ljude zatvori granica s Irakom. Upitana da prokomentira članak u New York Timesu, glasnogovornica Bijele kuće izjavila je da Washington ima snažne odnose s Rijadom, pogotovo kada je riječ o borbi protiv terorizma, te da cijeni pomoć Saudijske Arabije, koja – kako je rekla - 'razumije opasnost od terorizma'.

******

U Iraku – u borbama s američkim i iračkim snagama u gadu Karbala, na jugu zemlje, poginulo je 17 pripadnika ekstremne šijitske milicije.

Do okršaja je došlo nakon što su američki i irački vojnici pokušali uhititi jednog od odmetnutih čelnika takozvane Mahdijeve vojske, kojoj je vođa šijitski svećenik Moktada al-Sadr. U puškaranju je ubijeno pet pripadnika ove skupine, dok ih je 12 poginulo u zračnom udaru.

Američka je vojska odbacila tvrdnje da među poginulima ima i civila.

Za to vrijeme, u pokrajini Dijala, koalicijske su snage zarobile četiri osobe za koje se sumnja da su teroristi i da su sudjelovali u krijumčarenju oružja iz Irana.

******

Ujedinjeni su narodi zatražili 129 milijuna dolara za financiranje školovanja djece iračkih izbjeglica. Novac bi se uputio u Siriju, Jordan, Egipat i Libanon, gdje se – u iračkim izbjegličkim zajednicama - nalazi oko 155 tisuća djece.

Iz Iraka je u posljednje četiri godine izbjeglo oko dva milijuna ljudi, većinom u susjedne arapske zemlje.

XS
SM
MD
LG