Linkovi

Američka prodaja oružja arapskim zemljama odgovor na sve veći utjecaj Irana


Američka vlada zatražit će od Kongresa zeleno svijetlo za veliku prodaju oružja Izraelu i Egiptu, a kako se javlja, pripremaju se slični sporazumi sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Perzijskog zaljeva. Prema predloženom desetogodišnjem planu Izrael bi dobio sofisticiranog oružja i opreme u vrijednosti od 30 milijardi dolara, a Egipat 13 milijardi dolara. U američkom Državnom tajništvu kažu da se ovim paketom želi odgovoriti na sve veći utjecaj Irana, no kritičari naglašavaju da bi moglo doći i do poticanja utrke u naoružavanju u već eksplozivnom području.

Dok se u Iraku vode sukobi, Sjedinjene Države i njeni srednjoistočni saveznici planiraju dovođenje dodatnog oružja u regiju uključujući Izrael, Egipat i Saudijsku Arabiju. Patrick Clawson, suradnik u washingtonskom Insitutu za blisko-istočnu politiku kaže da se ovim planom želi odgovoriti na sve veću prijetnju Irana. "Iranci se posljednjih šest mjeseci ponašaju kao da ih nitko ne može zaustaviti. Sada Sjedinjene Države i njihovi prijatelji na Srednjem Istoku pokazuju Iranu da imaju dosta sredstava na raspolaganju".

Kritičari tvrde da plan može imati negativne posljedice – ubrzavanje utrke u naoružanju u već nestabilnoj regiji te ugrožavanje važne ravnoteže između Izraela i njegovih arapskih susjeda. Kongresnik iz New Yorka Anthony Weiner namjerava blokirati ovaj plan. On tvrdi da se njime nagrađuje Saudijsku Arabiju koja – tvrdi on – nije učinila mnogo na zaustavljanju ekstremista koji prelaze granicu prema Iraku. "Suludo je da Sjedinjene Države nagrađuju takvu zemlju s prodajom najsofisticiranijih oružja, vrijednom 20 milijardi dolara. Kongres to neće dopustiti".

No dužnosnici administracije kažu da postoji malo dokaza koji sugeriraju Saudijsku umiješanost u zbivanja u Iraku. Glasnogovornik Državnog tajništva Tom Casey kaže da je prodaja oružja dio američke predanosti svojim saveznicima. "Ovim Sjedinjene Države pokazuju namjeru suradnje sa zemljama koje se zalažu za modernizaciju, zemljama s kojima odavno imamo sigurnosne i vojne veze. Na ovaj način omogućavamo im da se suoče s prijetnjama uključujući one koje predstavljaju Iran, Sirija i njihova podrška terorističkim organizacijama".

Kako bi se ublažile bojazni oko sve veće vojne prijetnje u regiji Sjedinjene Države namjeravaju Izraelu prodati proporcionalno veći paket oružja i opreme kako bi zadržao svoju vojnu premoć.

XS
SM
MD
LG