Linkovi

U šijitskim četvrtima Bagdada koalicijske snage ubile 30 terorista


Američka je vojska objavila da su koalicijske snage u šijitskoj četvrti Bagdada danas ubile 30 terorista.

U akciji protiv lokalnih terorističkih mreža koje iz Irana krijumčare eksplozivne naprave zarobljeno je 12 ekstremista.

Američka vojska tvrdi da su skupine koje su bile cilj današnjeg napada također odgovorne za prebacivanje iračkih ekstremista na obuku u Iran.

Washington je u više navrata optužio Teheran za pomoć ekstremnim paravojnim snagama iračkih Šijita, što Teheran negira.

Od drugih događaja, u Bagdadu su danas proglašena ograničenja za automobilski promet, zbog nadolazećeg šijitskog vjerskog blagdana. Cilj ograničenja je spriječiti samoubilačke napade automobilima bombama.

******

Irački premijer Nouri al-Maliki je u Iranu, gdje sa svojim domaćinima razgovara o bilateralnim odnosima i sigurnosti u regiji.

Premijer je pripadnik iračke šijitske zajednice, te je za vrijeme režima Saddama Husseina živio u Iranu.

Iranski dopredsjednik Parviz Davoudi izjavio je nakon susreta s Malikijem da njegova zemlja nastoji pomoći Iraku, u smislu jačanja sigurnosti.

Irački se premijer također sastaje s predsjednikom države Mahmudom Ahmedinedžadom i vjerskim čelnikom Irana Alijem Khamneijem.

Sjedinjene Države, koje u Iraku imaju više od 160 tisuća vojnika, optužuju Iran da opskrbljuje oružjem i trenira šijitske paravojne snage, koje napadaju američku vojsku – što Teheran niječe.

******

Britanski premijer Gordon Brown zatražio je da vlada ponovno razmotri politiku izdavanja azila za iračke građane koji kao prevoditelji rade za britansku vojsku, u južnom Iraku.

Premijerova odluka je odgovor na pisanje medija prema kojem je nekim iračkim prevoditeljima bilo rečeno da neće imati prednost pri dobivanju političkog azila u Britaniji – iako im je to na početku bilo obećano.

Iračani koji rade za koalicijske snage česta su meta ekstremista.

U Britaniji jača pritisak da se tim Iračanima udijeli politički azil, nakon što je nedavno to učinila Danska – čiji se vojni kontingent sljedeći mjesec u potpunosti povlači iz Iraka.

XS
SM
MD
LG