Linkovi

Afrika na vrhu dnevnog reda posljednjeg dana summita G8


Posljednjeg dana summita skupine G8 glavna tema razgovora bit će Afrika. Očekuje se da će predsjednici i premijeri sedam najvećih industrijskih demokracija i Rusije najaviti paket pomoći u vrijednosti od 60 milijardi dolara – za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze. Sjedinjene su Države u ovu svrhu već obećale pomoć u vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da skupina G8 mora obnoviti svoju riješenost u vezi s opraštanjem duga najsiromašnijih afričkih zemalja te opće borbe protiv siromaštva. Ovi su ciljevi bili na vrhu dnevnog reda summita G8 prije pet godina, koji je bio održan u Škotskoj.

Od drugih tema - ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je predložio da Rusija i Sjedinjene Države surađuju na protu-raketnoj obrani te da zajednički koriste jedno rusko radarsko protu-raketno postrojenje u Azerbejdžanu. Iznenadni je prijedlog Putin iznio na sastanku s američkim predsjednikom Bushom, koji ga je nazvao 'zanimljivim'.

Također, jučer je na summitu G8 postignut napredak u vezi s ograničavanjem ispuštanja stakleničkih plinova, koji uzrokuju globalno zatopljavanje.

XS
SM
MD
LG