Linkovi

Njemačka policija vodenim topovima rastjerala prosvjednike na lokaciji summita G-8


Njemačka policija koristila je vodene topove u obuzdavanju tisuća prosvjednika na lokaciji na kojoj se održava summit. Policija kaže da je počela koristiti vodene topove nakon što su demonstranti na pripadnike posebnih snaga počeli bacati kamenje. Najmanje je osam policajaca povrijeđeno. Do kasnog popodneva kako se čini prosvjednici su uspjeli blokirati sve tri glavne ceste koje vode od lokalnog aerodroma do mjesta održavanja summita. Policija je priopćila da namjerava ukloniti oko devet tisuća demonstranata koji i dalje budu blokirale glavne cestovne pravce u blizini mjesta održavanja summita.

***

Predsjednik Bush pokušava umanjiti ruske prijetnje da će Moskva ponovno usmjeriti svoje rakete prema Europi. Američki je predsjednik izjavio danas novinarima uoči početka summita G-8 da nema potrebe za američkim vojnim odgovorom na prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina. George Bush je ponovio da "Rusija nije neprijatelj" i na "nismo u ratu s Rusijom, dodajući kako ta zemlja ne predstavlja vojnu prijetnju.

Početkom tjedan ruski predsjednik Putin je upozorio da bi njegova zemlja mogla ponovno usmjeriti svoje nukelarne rakete s bojevim glavama prema Europi kao odgovor na planove Sjedinjenih Država za postavljanje obrambenog sustava u Češkoj i Poljskoj. Američki dužnosnici tvrde da bi ogromni ruski arsenal s lakoćom mogao nadvladati spomenuti protu-raketni sustav od 10 presretačkih raketa. Vjeruje se da će o ovom pitanju predsjednici Bush i Putin razgovarati sutra na privatnom sastanku. U međuvremenu su predsjednik Bush i njemačka kancelarka Angela Markel uoči summita izrazili optimizam glede izgleda za postizanje sporazuma o širokom spektru pitanja od pomoći Africi do klimatskih promjena.

***

Indija je priopćila da borba protiv klimatskih promjena ne smije ugrožavati zemlje u razvoju. U danas objavljenom priopćenju indijski premijer Singh kaže da više a ne manje razvoja za zemlje u razvoju može pomoći zaštiti klime. Gospodin Singh nalčazi se u Njemačkoj kao gost na summitu zemalja G-8. Domaćin summita Angela Merkel je izjavila da će klimatske promjene i globalno zatovpljavanje biti jedna od glavnih tema summita.

XS
SM
MD
LG