Linkovi

Putin predlaže alternativni plan za proturaketni sustav


Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da se jedna radarska instalacija u Azerbejdžanu iz sovjetskog doba iskoristi kao dio američkog plana za postavljanje protu-raketnog sustava u Europi.

Nakon tjedana sve oštrije retorike od strane ruskog predsjednika, Vladimir Putin je iznio iznenađujući prijedlog o ruskom priključivanju protu-raketnom obrambenom sustavu, nudeći radarsku postaju u Azerbejdžanu kako bi poslužila zaštiti od potencijalnih raketa iz tzv. država odmetnica kao što su Sjeverna Koreja i Iran. Vladimir Putin je rekao da je jučer o ovoj ideji razgovarao s predsjednikom Azerbejdžana, prije negoli je danas iznio ponudu predsjedniku Bushu. "Postojeći ugovor s Azerbejdžanom dopušta nam da to učinimo. A predsjednik te zemlje je naglasio kako bi mu bilo jako drago da učini doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti".

Do ovih izjava došlo je odmah nakon razgovora s predsjednikom Bushom na marginama summita G-8. Predsjednik Bush je sa svoje strane izjavio da je korištenje bivše sovjetske instalacije zanimljiva ideja i obojica su najavila da će se ministri obrane i vanjskih poslova susresti kako bi razgovarali o pojedinostima ovog prijedloga. Putin je također najavio da ukoliko se ovaj prijedlog prihvati, on neće naložiti da se ruske rakete ponovno preusmjere prema Europi, kako je to početkom tjedna priprijetio, kao odgovor na američki plan.

Predsjednik Bush je izjavio kako je Vladimir Putin jasno dao do znanja da je zabrinut zbog najavljenog proturaketnog sustava. "Kao rezultat ovih razgovora, očekujem da će doći do boljeg razumijevanja tehnologija koje su uključene u takav sustav, te da će nam to biti prilika da surađujemo".

Američki je predsjednik dodao kako jedva čeka da nastavi ove razgovore s Vladimirom Putinom kad ruski predsjednik posjeti imanje obitelji Bush u saveznoj državi Maine početkom sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG