Linkovi

International Herald Tribune: 'Bush u Europi - čovjek u bijegu'


Dnevnik International Herald Tribune objavio je članak pod naslovom 'Bush u Europi – čovjek u bijegu'. Osmodnevnom turnejom po šest zemalja dominirali su, jasno, susreti s kolegama državnicima, no u pozadini je glavna bila logistika: kako američkog predsjednika prebaciti s jednog mjesta na drugo. Negdje su problem stvarali prosvjednici – kao recimo u Rimu, a drugdje obožavatelji – na primjer u Tirani.

'Bush nije od onih koji vole zastajkivati i tratiti vrijeme. Na koncu konca, kada je bio u Indiji nije želio obići Taj Mahal' – piše novinarka International Herald Tribunea.

Osim summita skupine G8, u Njemačkoj, i dvodnevnog posjeta Rimu i Vatikanu, američki je predsjednik proveo točno 20 sati u Bugarskoj, osam sati u Albaniji, te tri sata u Poljskoj – piše američki dnevnik koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu.

Inače, jučer u Bugarskoj, na posljednjoj postaji svoje turneje, predsjednik Bush je ponovio stajalište Sjedinjenih Država da je 'došlo vrijeme da Kosovo postane neovisno'.

******

A danas, predsjednika Busha očekuju znatno teži problemi – i to na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država. Predsjednik će biti gost na ručku koji za njega organiziraju čelnici republikanske manjine u Senatu i Zastupničkom domu. Kako piše list Houston Chronicle, glavna će tema biti prošlotjedno 'rasulo' Republikanske stranke kada je u pitanju reforma imigracijskog sustava, koju je predložila Bijela kuća, a podržali mnogi demokrati, ali ne i mnogi republikanci.

Sinoć - također vrlo neugodno za Bijelu kuću – Republikanska je stranka u Senatu uspjela blokirati raspravu i izglasavanje nepovjerenja ministru pravosuđa Albertu Gonzalesu. Za glasanje o ovom pitanju izjasnili su se gotovo svi demokrati te sedam republikanaca – no nisu imali potrebnih 60 od stotinu glasova.

Gonzales je već mjesecima pod snažnom kritikom zbog optužbi da je njegovo ministarstvo otpustilo s posla osam saveznih tužitelja – navodno zbog toga što nisu bili dovoljno politički lojalni administraciji predsjednika Busha.

Dobar dio republikanskih senatora sinoć je izjavio da niti oni nemaju povjerenja u ministra pravosuđa, ali da u američkom političkom sustavu – za razliku od mnogih europskih – parlament ne može izglasavati nepovjerenje ministrima koji su u vladi zato jer ih je izabrao predsjednik države. Prema njima, izglasavanje nepovjerenja Gonzalesu zbog toga bi bila tek demagoška politikantska 'smicalica' – piše Houston Chronicle.

XS
SM
MD
LG