Linkovi

NYT: Washington odbio prijedlog Angele Merkel o mjerama protiv globalnog zatopljavanja


Dnevnik New York Times izvještava da summit skupine G8 u Njemačkoj protječe u sjeni pogoršanih odnosa između zapadnih zemalja i Rusije, ali i američkog odbijanja da pristane na njemački prijedlog o sprečavanju daljnjih klimatskih promjena.

Domaćin summita, kancelarka Angela Merkel predložila je da se sve zemlje sudionice obavežu da do 2050 prepolove ispuštanje stakleničkih plinova, za koje većina znanstvenika tvrdi da uzrokuju globalno zatopljavanje.

Administracija predsjednika Busha željela bi da, umjesto toga, postoje dragovoljno preuzete kvote, od strane svake zemlje – piše New York Times, koji navodi sumnje neimenovanih dužnosnika obiju vlada da će se ove razlike na summitu premostiti.

Čelni dužnosnik Bijele kuće za ovu problematiku James Connaughton izjavio je da se sporazum ne može postići i zbog toga što na summitu punopravno ne sudjeluju Kina i Indija, koje bi se također trebale obvezati na smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova.

Sjedinjene su Države, pokazuju statistički podaci, odgovorne za oko 25 posto ukupne emisije tih plinova, Kina – za više od dvadeset posto.

Od ostalih događaja sa summita na Baltiku, danas se očekuje sastanak američkog predsjednika Busha i ruskog predsjednika Vladimir Putina. Sastanak slijedi nakon kritike političkih trendova u Rusiji, u vezi s represijom protiv ruske oporbe, koje je nedavno u Pragu iznio američki predsjednik – piše New York Times.

******

Dnevnik Christian Science Monitor objavio je reportažu sa Zapadne obale, koju je Izrael okupirao u lipanjskom ratu 1967. godine. Četrdeset godina nakon rata, Newyorčanin Yisrael Medad živi u mjestu Shilo, u napetoj koegzistenciji s palestinskim susjedima. 'Svatko tko poznaje Bibliju zna da je ovo naša kuća' - kaže ovaj ultra-pobožni Izraelac koji se 1967. borio na Sinaju.

'Nikoga ne diramo. Vojska je htjela postaviti žicu oko našeg kvarta, no mi smo im rekli da u žicu stave teroriste' – kaže Yisrael Medad koji ipak iz kuće ne izlazi nenaoružan. U vezi palestinskih zamjerki da zbog kontrolnih točaka na prometnicama ne mogu odlaziti na svoje njive, Yisrael Medad kaže da 'kada ne bi bilo terorizma, ne bi bilo niti kontrolnih točaka'.

Međutim, njegov susjed iz Shila, Palestinac Fathi Shabaneh kaže da do svog maslinika mora putovati i do dva sata, za što mu je prije trebalo tek 15 minuta. Shabaneh se također žali da mu židovski naseljenici uništavaju usjeve. Nakon 1967., Palestinci su se od poljoprivrede okrenuli radu u Izraelu, no i to sada čine rjeđe, jer je Izrael zbog samoubilačkih terorističkih napada za njih većinom zatvoren – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG