Linkovi

SAD i demokracija na Srednjem istoku


Jedan od ciljeva američke administracije na Srednjem istoku jest poticanje stabilnih i učinkovitih demokracija. Predsjednik Bush izrazio je vjerovanje da će širenje demokracije dovesti do mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. No, neki stručnjaci za Srednji istok i demokratski aktivisti izražavaju vjerovanje da američki entuzijazam za demokratiziranje arapskog svijeta u posljednje vrijeme slabi.

Prije gotovo četiri godine predsjednik Bush je izjavio da Sjedinjene Države više neće podržavati nedemokratske režime, što je bila cijena za stabilnost na naftom bogatom Srednjem istoku. Takva poruka navela je brojne stanovnike tog dijela svijeta da se ponadaju demokratskoj transformaciji. Ali, kako je nedavno rečeno na okruglom stolu Nacionalne zaklade za demokraciju, napori Sjedinjenih Država u tom smislu - slabe. Amr Hamzawy iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir, vjeruje da su za to odgovorni teška situacija u Iraku i jačanje islamskih stranaka u regiji. No, dodaje i da nastavak američke podrške autokratskim režimima u regiji, također, ne ide u prilog američkim interesima u regiji. "Situacija je vrlo ozbiljna na najmanje dvije razine: kao prvo - takva američka politika predstavlja prijetnju stabilnosti. Pretpostavka da će autokratski režimi zauvijek ostati stabilni, pogrešna je kao i američka logika razvijena nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države – da će se terorizam izbjeći, a stabilnost pojačati bude li više slobode u regiji. Druga opasnost leži u tome da se jedino stvaraju sve veće frustracije što je opasno za američke nacionalne interese".

Hamzway izražava vjerovanje da Sjedinjene Države moraju više koristiti svoj politički utjecaj kako bi promovirale promjene na Srednjem istoku čak ako to vodi ka izboru režima manje prijateljski raspoloženih prema Zapadu. Neki stručnjaci vjeruju da su američki napori za demokratizacijom Srednjeg istoka ugroženi američkom nazočnošću i nasiljem u Iraku.

Radwan , utemeljitelj i predsjednik washingtonskog Centra za proučavanje islama i demokracije, rekao je da Irak samo pokazuje kako Sjedinjene Države trebaju primijeniti drugačiju vrstu vanjskog pritiska na režime u regiji kako bi se promicala demokratizacija tog područja. "Vanjski pritisak daje rezultata. To je važna komponenta demokracije što je dokazano 2004. i 2005. godine. Vanjski pritisak pokazao se učinkovit diljem arapskog i muslimanskog svijeta. Naravno, rezultati se razlikuju od zemlje do zemlje no čak i u Tunisu, u kojem već 15 godina nema demokracije i slobode, ljudi se puštaju iz zatvora, govori se o demokraciji, bilježi se političko otvaranje. Dakle, vjerujem da pritisak izvana, u osnovi, daje rezultata".

Masmoud primjećuje da autokratski režimi na Srednjem istoku često upozoravaju da će u slučaju demokratizacije na vlast doći islamisti. On naglašava da će u tom dijelu svijeta bilo kakva demokracija imati islamske tonove te da Sjedinjene Države moraju biti spremne na razgovore s umjerenim islamistima kako bi ih uvjerile da poštuju pravila demokratske vladavine. Shadi Hamid član je nevladine organizacije Projekt za demokraciju na Srednjem istoku. On navodi neke temeljne naputke kako bi Sjedinjene Države mogle najučinkovitije promovirati demokraciju u Iraku. "Prvo, treba jasno dati do znanja da podržavamo prava svih skupina neovisno o tome radi li se o islamistima ili sekularistima te da ćemo prihvatiti dolazak islamista na vlast ukoliko do toga dođe demokratskim putem. Drugo je da se razgovara s islamističkim skupinama na nižoj razini te da se ta razina povisi nakon što se uspostavi veće povjerenje između dvije strane. Unutar islamističkih stranaka postoje umjereni političari kojima moramo pomoći u jačanju njihovog utjecaja"

Hamid dodaje i da islamisti moraju učiniti više kako bi se otvorili prema kreatorima politike na Zapadu. Prema njegovom mišljenju, ključno je da Sjedinjene Države nastave s vršenjem pritiska na arapske režime kako bi došlo do liberalizacije političkih sustava, veće slobode medija i više prostora za građansko društvo. Shadi Hamdi dodaje da bi takva liberalizacija omogućila da ideja pluralističke demokracije uhvati maha na nižoj razini i proširi se diljem arapskog svijeta.

XS
SM
MD
LG