Linkovi

Irak - zemlja s oko četiri milijuna izbjeglica i raseljenih osoba


Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice izvjestila je da su zbog rata četiri milijuna Iračana postali izbjeglice. Više od pola tog broja napustilo je zemlju. Drugi pokušavaju pronaći utočište unutar Iraka. Neki su ga pronašli na kurdskom sjeveru.

Djelatnik Ureda za registraciju prebivališta pri regionalnim vlastima Kurdistana udara žigove na dokumente tek pristiglih Iračana u prepunoj prostoriji. Većina pridošlica su suniti iz Bagdada, Mosula i Ramadija koji odbijaju iznositi pojedinosti svoje situacije. Jedan muškarac kaže da je situacija u Bagdadu postala toliko teška da je, unatoč tekućim sigurnosnim operacijama, ovog tjedna odlučio otići.

On kaže da se u Bagdadu suočavao s brojnim problemima: od terorističkih bandi do iračkih snaga sigurnosti koje su napadale sunite. Opasnosti i ekonomska situacija postale su toliko loše da je morao pobjeći. Ovaj ured izdaje dozvole boravka u jednoj od tri pokrajine pod kurdskom kontrolom. Od 2005. godine izdano je preko 30 tisuća dozvola boravka što je tek manji dio u odnosu na potrebe.

Dužnosnici Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice kažu da se lokalne vlasti u nekim područjima teško mogu nositi s valom izbjeglica. No oni, također, kritiziraju one regije koje su odbile ljude u nevolji. Kurdske snage sigurnosti ograničavaju dolazak izbjeglih Iračana te zabranjuju ulazak bilo kome koga smatraju opasnim po sigurnost. Uglavnom, Kurdi propuštaju profesionalce poput liječnika i inženjera ili pak one za koje netko može jamčiti. Arapi nedavno pristigli u Kurdistan razumiju potrebu za kontrolama.

Ovaj muškarac kaže da ga ne uznemiruje kontrola jer ima Iračana koji surađuju s bandama te shvaća da kurdske snage moraju zaštititi svoje područje. Oni Iračani koji uspiju dobiti dozvolu prebivališta ističu da im je bolje ostati u kurdskom dijelu Iraka nego otići u Siriju ili Jordan. Ovaj poduzetnik iz Bagdada kaže da iračke izbjeglice u Siriji nemaju riješen legalni status i u stalnom su strahu od deportacije.

On dodaje da brojne obitelji prodaju svoje domove i imovinu te odlaze u Siriju. Unatoč dokumentima UNHCR-a tamo će potrošiti svu svoju ušteđevinu jer nema posla, a život je skup. U Kurdistanu, kaže, može se raditi. Dolazak mnogih bogatih Iračana u kurdska područja doveo je do rasta troškova života što ljuti neke lokalne Kurde. Dužnosnici Ujedinjenih naroda ističu da se val izbjeglica povećava, a da pozivi na međunarodnu pomoć nisu doveli do željenih rezultata.

XS
SM
MD
LG