Linkovi

'Tipkovnica je postala novi Kalašnjikov' - terorističke organizacije sve vještije koriste Internet


U novom izvješću pripremljenom za američki Kongres navodi se da je Internet postao važno sredstvo za teroriste koji tim putem šire svoje poruke i novače sljedbenike. Iznosi se, također, ocjena da američka vlada nije učinila dovoljno na borbi protiv terorizma u virtualnom prostoru.

Istraživanje je pripremila radna skupina Instituta za unutarnju sigurnost koji djeluje pri Sveučilištu George Washington. U njemu stoji da su terorističke organizacije postale sofisticiranije u korištenju Interneta za novačenje novih boraca, simpatizera i prikupljanje novčanih sredstava.

Izvješće je predstavljeno senatskom Odboru za domovinsku sigurnost i vladina pitanja kojim predsjeda senator Joseph Lieberman. "Izvješće radne skupine pokazuje nam da ljudi koji šire ekstremističku propagandu putem Interneta i regrutiraju nove članove imaju novi slogan, a taj je tipkovnica je isto što i Kalašnjikov" - rekao je Joe Lieberman.

Dopredsjednik panela, Frank Cilluffo, kaže da su posebne Internet stranice putem kojih istodobno komunicira više osoba postale omiljeno sredstvo terorista: "Takozvane chat rooms sada su dodatak ili zamjena džamijama i kafićima kao sredstvo novačenja i radikalizacije."

U izvješću stoji da Internet služi kao sredstvo širenja ekstremističkih vjerovanja uključujući volju pribjegavanja i podrške nasilju kao metodi za društvene promjene. Jedan od članova radne skupine bio je Michael Doran, koji je usposlen u Pentagonu na poslovima javne diplomacije. "Internet je stvorio uvjete za stvaranje potpuno nove vrste terorističke mreže koja u potpunosti djeluje na Internetu, koja se sastoji od pojedinaca koji se međusobno ne poznaju, ali ih privlači ista ideologija te su voljni koordinirati svoje akcije u korist svojih ciljeva" - rekao je Michael Doran.

Doran dodaje da takve skupine često mijenjaju Internet servere, ponekad i svakodnevno te da to predstavlja izazov djelatnicima američke vlade koji rade na njihovom lociranju. Kako je rekao, američka vlada može učiniti više po tom pitanju koristeći ono što je nazvao najsnažnije oružje u američkom arsenalu – snagu slobode. "Odgovor terorističkoj poruci tiranije, netolerancije i nasilnog ekstremizma jest učinkovito nuđenje alternativne vizije koja se temelji na slobodi, toleranciji i suradnji koja donosi zajedničku korist" - smatra Michael Doran.

U izvješću se preporuča američkoj vladi da uposli dodatne obavještajce koji bi se infiltrirali u Internet stranice islamskih ekstremista te da putem kulturne razmjene i dijaloga poboljša odnose s muslimanskim svijetom.

XS
SM
MD
LG