Linkovi

Otkriven plan napada na američku bazu Fort Dix


Podignuta je optužnica protiv šestorice muškaraca za koje se sumnja da su planirali napad na vojnu bazu Fort Dix u New Jerseyu. Optuženi su za sudjelovanje u zavjeri da ubiju američke vojnike.

Policija tvrdi da se plan sastojao od prodora u bazu i otvaranje vatre s ciljem da se vatrom iz strojnica ubije što više ljudi.

Savezni tužitelj je izjavio da nema dokaza da su optuženi bili izravno povezani s nekom od međunarodnih terorističkih organizacija. Međutim, tužitelj vjeruje da su optuženi bili inspirirani ideologijom džihada. Opisao ih je kao 'ekstremiste'.

Prema tužitelju, četvorica optuženih su s teritorija bivše Jugoslavije, jedan iz Jordana, a jedan iz Turske. Većina ih je u Sjedinjenim Državama boravila dugo vremena – neki legalno, a neki ilegalno.

******

Ministar vanjskih poslova Albanije Lulzim Basha potvrdio je u Washingtonu odlučnost njegove zemlje da se bori protiv terorizma. Ova je izjava uslijedila nakon što su mediji objavili da su neki od uhićenih za planiranje napada na vojnu bazu Fort Dix – Albanci.

Lulzim Basha je dao intervju albanskoj redakciji Glasa Amerike, u kojem je – među ostalim – izjavio da njegova zemlja stoji rame uz rame s Amerikom, u borbi protiv terorizma, i na domaćem i na vanjskom planu.

Vlasti u saveznoj državi New Jersey smatraju da su najmanje trojica uhićenih Albanci iz bivše Jugoslavije te da u Americi borave ilegalno.

Šef albanske diplomacije jučer se susreo s državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je da Sjedinjene Države pomažu Albaniji u njezinim pripremama za članstvo u NATO savezu.

Lulzim Basha izjavio je da je skori posjet predsjednika Georgea Busha Albaniji, 10. lipnja, 'jasan znak' da Washington podržava članstvo Albanije u NATO savezu.

XS
SM
MD
LG