Linkovi

Raznosač pizze - ključni čovjek osujećenog terorističkog napada na Fort Dix?


Dnevnik Baltimore Sun piše o šestorici muškaraca koji su uhićeni zbog sumnje da su planirali teroristički napad na vojnu bazu Fort Dix u New Jerseyu.

Četvorica su iz bivše Jugoslavije, jedan je iz Jordana a jedan iz Turske. Iako se ne navodi nacionalnost osoba koje su u Ameriku došle iz bivše Jugoslavije, po imenima se može zaključiti da je riječ o ljudima albanske nacionalnosti.

Svi od uhićenih su u dvadesetima, neki su građevinski radnici, jedan je taksist a jedan – raznosač pizze. Upravo je raznosač pizze trebao imati ključnu ulogu u osujećenom terorističkom planu – jer je često poslom ulazio u bazu Fort Dix, piše dnevnik iz Baltimorea.

Inače, ova je skupinu policija pratila oko godinu dana, većinom putem doušnika kojeg je poslala da im se pridruži. FBI je o zavjeri inače obavijestio službenik u jednoj foto-trgovini, kojem su uhićeni donijeli snimljeni materijal – na kojem se vide kako vježbaju s oružjem – s molbom da ga stavi na DVD, piše Baltimore Sun.

Dnevnik Detroit Free Press piše da su uhićeni namjeravali izvesti i druge napade, primjerice na objekt ratne mornarice u Philadelphiji, i to u vrijeme tradicionalne nogometne utakmice između momčadi kopnene vojske i mornarice, kada su u zgradi tisuće mornara.

Zavjerenici su bili uhićeni u trenutku kad su od policijskog doušnika, za kojeg su mislili da je preprodavač, kupovali kalašnjikove – piše Detroit Free Press.

Agent FBI-ja je za medije izjavio da je 'akcija bila uspješna zbog hrabrosti jednog građanina koji je policiji prijavio sumnjivu snimku.' 'Ovako izgleda policijski posao u doba nakon 11. rujna' – rekao je ovaj djelatnik FBI-ja.

XS
SM
MD
LG