Linkovi

Od kada je vlada Billa Clintona uvela sankcije protiv Irana, američko-iranska tragovinska razmjena višestruko je povećana


Demokrati u Senatu izražavaju zabrinutost zbog rupe u zakonu kojim se regulira poslovanje američkih kompanija sa zemljama kojima su uvedene sankcije. Naime, taj zakon dopušta američkim tvrtkama da kroz strane posrednike posluju sa zemljama koje američka vlada smatra sponzorima terorizma. O tome se razgovaralo u američkom Kongresu.

Američki zakon zabranjuje američkim kompanijama da izravno posluju s Iranom i drugim zemljama koje Državno tajništvo karakterizira kao sponzore terorizma. No strane podružnice američkih kompanija mogu tamo nesmetano poslovati putem podružnica - sve dok su njihove operacije odvojene od američkih i dok se na radna mjesta ne upošljavaju američki državljani.

Kritičari ovakvih odredbi kažu da je to 'zgodan način kako zaobići sankcije'. Victor Comras, umirovljeni američki diplomat koji je sada konzultant po pitanju međunarodnih trgovinskih embarga, izjavio je pred senatskim pododborom za trgovinu: "Naša vlastita trgovina s Iranom značajno se povećala od kada je predsjednik Clinton uveo trgovinske sankcije 1995. godine - s manje od 500 tisuća dolara godišnje na preko 242 milijuna dolara u 2006. godini. Pored toga, strane podružnice 35 različitih američkih kompanija i dalje su aktivne u Iranu. Među njima su Halliburton, Baker-Hughes, Smith International i General Electric. Oni zaobilaze sankcije zato što su neke zakonske odredbe prilično neodređene."

Skupina demokrata u Senatu predstavila je novi prijedlog zakona kojim bi se postrožilo zakon o sanckijama i onemogućilo strane podružnice američkih kompanija da posluju s Iranom. Među sponzorima zakona je senator Byron Dorgan iz Sjeverne Dakote, koji predsjedava senatskim panelom: "Neće više biti trgovine s neprijateljem. Neće više biti osnivanja stranih podružnica kako bi se ostvarivao profit na poslovanju s Iranom."

Dorgan izražava vjerovanje da je novi prijedlog zakona bio ključan za nedavnu objavu Halliburtona o prekidu rada u Iranu. No Shery Williams, potpredsjednica Halliburtona, kaže da se radilo isključivo o poslovnim razlozima: "Takva odluka je donesena zbog toga što je jako teško poslovati u Iranu. Donesena je zato što su se tijekom vremena naše operacije u Iranu sve više smanjivale."

Williams kaže da su usluge koje je Halliburton pružao u Iranu u skladu s američkim zakonom. Halliburton je tvrtka kojoj se na čelu nekada nalazio dopredsjednik Dick Cheney i nositelj je najvećeg broja ugovora Pentagona u Iraku.

XS
SM
MD
LG