Linkovi

Sve veća podrška globalizaciji i otvorenosti ekonomije širom svijeta


Novo istraživanje, provedeno u zemljama diljem svijeta, ukazuje na snažnu podršku globalizaciji, odnosno integraciji i otvorenosti svjetske ekonomije. No, studija, također, ističe da istovremeno mnogi od ispitanika misle da otvorena trgovina šteti životnom okolišu te da može uzrokovati gubitak radnih mjesta. Više u prilogu William Ida.

Istraživanje, koje je u 18 zemalja svijeta i palestinskim teritorijima, provela agencija Chicago Council on Global Affairs and World Public Opinion, obuhvatilo je oko 56 posto svjetskog stanovništva. U njega su bile uključene zemlje poput Kine, Indije, Sjedinjenih Država, Francuske i Filipina.

Steven Kull, jedan od stručnjaka ove organizacije, objašnjava. “Većina ispitanika u svim ovim zemljama vide trgovinsku razmjenu kao pozitivan čimbenik u ukupnoj ekonomiji njihovih zemalja. Takodjer misle da je učinak na njih kao potrošače te na njihov životni standard pozitivan.”

Studija je pokazala da je podrška globalizaciji naročito velika u zemljama koje su više orijenirane ka izvozu, kao što su Kina, Južna Koreja i Izrael. Ispitanici su u 14 zemalja, na pitanje o utjecaju trgovinske razmjene na ekonomije njihovih zemalja, odgovorili da ga smatraju pozitivnim.

Istovremeno je većina ispitanika širom svijeta izrazila bojazan o utjecaju globalizacije po okoliš, i rekla da žele vidjeti barem minimalne standarde zaštite okoliša i radnih prava. Kull ističe ovu činjenicu i naglašava da, dok vodje mnogih zemalja u razvoju tvrde da njihovi gradjani ne žele da standardi zaštite radničkih prava i okoliša postanu dio trgovinskih dogovora, ova studija ukazuje da to nije točno. “Već godinama čujemo izjave nekih državnika zemalja u razvoju koji se protive uvodjenu ovakvih standarda pri potpisivanju trgovinskih ugovora i tvrde da to predstavlja razmišljanja njihovih gradjana. Vrlo je zanimljivo ustanoviti što zapravo ljudi u tim zemljama misle o tim pitanjima.”

Prema ovom istraživanju, velika većina ispitanika u razvijenim zemljama podržava uvodjenje standarda zaštite prava radnika, kao i zaštite okoliša. Slična je situacija i u Kini, gdje ovakve mjere podržava 84 posto ispitanika, u Meksiku 67 posto, u Indiji 56, te na Filipinima 55 posto.

Ekonomist Peter Morici kaže da su mnogi gradjani zemalja u razvoju pod snažnim pritiskom vladajuće elite koja želi zadržati status quo.

Prema njegovim riječima važno je uvidjeti činjenicu da se gradjani mnogih zemalja poput Kine, često slažu s američkim pogledima po pitanjima kao što su očuvanje okoliša, prava radika i slično. No, njihove vlade često ne dozvoljavaju takvim glasovima da se čuju.

Morici tvrdi da, jednako kako postoje jedinstvni standardi za sve američke savezne države, jedinstveni se standardi mogu uspostaviti i na globalnoj razini.

XS
SM
MD
LG