Linkovi

Šefovi diplomacija SAD i Irana 'propustili priliku' da se sastanu


Tjednik Forbes piše o 'propuštenoj prilici' da se na marginama međunarodne konferencije o stabilizaciji Iraka - koja je održana u Egiptu – dogodi i američko-iranski susret na visokoj razini.

Državna tajnica Condoleezza Rice i iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki su u predasima skupa 'zaobilazili jedan drugog te se opet povremeno približavali jedan drugom'. Niti jedna strana nije željela učiniti 'prvi korak'. 'Kao na gimnazijskom plesu' – piše ovaj poslovni časopis.

'Možete pitati ministra Mottakija zašto se nije potrudio. Ja neću nikoga loviti' – izjavila je novinarima čelnica američke diplomacije. Iranski je ministar pak na kraju ovog međunarodnog skupa izjavio da se sastanci ove vrste moraju unaprijed pripremiti, te da 'ne smiju ulaziti u sferu teatralnog.'

Iranci su inače bojkotirali jednu od svečanih večera jer je na njoj nastupila violinistica iz Ukrajine – po mišljenju Iranaca – u previše smionoj crvenoj haljini. 'Teško je reći koga su se Iranci više bojali – žene u crvenoj haljini ili državne tajnice' – izjavio je glasnogovornik Condoleezze Rice.

******

Dnevnik Minneapolis Star-Tribune piše o porazu britanskih laburista na lokalnim izborima u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Laburisti su u Škotskoj poraženi po prvi put u posljednjih 50 godina, od Škotske nacionalne stranke, koja je najavila da će u sljedeće tri godine raspisati referendum o državnoj nezavisnosti.

Premijer Blair će, kako se očekuje, sljedeći tjedan objaviti datum svog odlaska s dužnosti. On inače tvrdi da se izbori u sredini mandata često gube, te da je poraz njegove stranke 'manji od najavljivanog'.

Tri premijerska mandata Tonyja Blaira ostat će u sjeni nepopularnog rata u Iraku, kao i skandala u vezi s navodnom prodajom plemićkih titula za donacije laburističkoj stranci – piše dnevnik iz Minnesote.

XS
SM
MD
LG