Linkovi

Lewis Libby proglašen krivim za krivokletstvo i ometanje provođenja pravde


Porotnici su proglasili bivšeg pomoćnika dopredsjednika Cheneya Lewisa Scootera Libbyja krivim po pet točaka optužnice, za laganje, krivokletstvo i ometanje pravde tijekom istrage o tome tko je otkrio ime agentice Središnje obavještajne agencije CIA-e Valerie Plame medijima. Presuda je objavljena nakon što je jedanaestočlana porota o njoj raspravljala deset dana. Pedeset-šestogodišnji Libby sučeljen je s mogućom kaznom do 30 godina zatvora, te više od jednog milijuna dolara u globama. No, s obzirom na ranije nekažnjavanje, očekuje se znatno blaža kazna. Kazna će biti izrečena početkom lipnja. Dopredsjednik Dick Cheney izjavio je kako je razočaran presudom. U pismenom priopćenju američki je dopredsjednik rekao kako je duboko ožalošćen za Libbyja i njegovu obitelj. Bijela kuća je priopćila da je i predsjednik Bush ožalošćen, te da uvažava presudu porote.

Složeni slučaj otkrivanja identiteta tajne agentice počeo je s putovanjem njenog supruga Josepha Wilsona u Niger u Africi. Bivši veleposlanik Wilson ovu je afričku zemlju krenuo 2002. godine po pokroviteljstvom CIA-e kako bi istražio navode da je tadašnji irački čelnik Saddam Hussein pokušao u Nigeru nabaviti procesuirani uran krajem devedesetih godina. Gospodin Wilson nije pronašao nikakve dokaze u tom smislu. Predsjednik Bush je citirao navodno iračko nabavljanje urana u Africi u svom Govoru o stanju nacije. Tjedan dana nakon toga veleposlanik Wilson je objavio komentar u New York Timesu pod naslovom Što nisam pronašao u Africi u kojem je ustvrdio da administracija predsjednika Busha manipulira obavještajnim informacijama kako bi opravdala invaziju na Irak. Tjedan dana nakon objavljivanja tog komentara, novinar Robert Novak je napisao kako je ideja o posjetu veleposlanika Wilsona Niger potekla od njegove supruge Valerie Plame, agentice CIA-e koja je bila operativac na polju oružja za masovno uništavanje.

Bivši šef osoblja dopredsjednika Cheneya Lewis Scooter Libby bio je poznat kao tiha, ali moćna sila iza pozornice administracije predsjednika Busha. On je pomogao u promoviranju razloga za rat u Iraku, tvrdeći da Saddam Hussein ima oružja za masovno uništavanje. Gospodin Libby se nije odveć eksponirao pred medijima, međutim, njegovi suradnici su tvrdili da je uključen praktički u sve što je dopredsjednik Cheney činio. Služio je kao odvjetnik, šef osoblja i pomoćnik za pitanja nacionalne sigurnosti dopredsjednika Cheneya. Često su ga nazivali Dick Cheneyev Dick Cheney. Gospodin Libby također je i pisac. Za svoj roman Naučnik smješten u Japanu na početku dvadesetog stoljeća dobio je pozitivne kritike. Rođen je u New Heavenu u Connceticutu, diplomirao je na tamošnjem Sveučilištu Yale, a pravni je fakultet završio na Columbiji. Dok je pohađao Yale slušao je predavanja trenutnog čelnika Svjetske banke Paul Wolfowitza s kojim je kasnije činio najuži krug ekipe predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG