Linkovi

Počelo suđenje Lewisu Libbyju


U Washingtonu je počelo suđenje Lewisu Libbyju, bivšem predstojniku ureda dopredsjednika Richarda Cheneya, koji je optužen za davanje lažnog iskaza istražiteljima koji su nastojali utvrditi tko je u Bijeloj kući prije nekoliko godina odao identitet jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe CIA-e.

Odvjetnik Lewisa Libbyja jučer je na raspravi izjavio da Bijela kuća želi da se za to optuži njegov branjenik, kako bi se zaštitio Karl Rove, glavni politički savjetnik predsjednika Georgea Busha. Libbyjev branitelj tvrdi da je on nevin. No, tužitelj tvrdi da je Libby u više navrata istražiteljima lagao, a da je lažni iskaz dao i pred porotom – čime je otežavao tijek sudskog postupka.

Podsjetimo, netko iz Bijele kuće obavijestio je medije o identitetu Valerie Plame, tajne agentice CIA-e, čiji je suprug diplomat Joseph Wilson, koji je 2003. godine oštro kritizirao vladu predsjednika Busha zbog intervencije u Iraku. Wilson je tvrdio da su američki obavještajni podaci o navodnom iračkom oružju za masovno uništavanje – loše kvalitete.

Tužitelji žele utvrditi tko se iz Bijele kuće želio 'osvetiti' Josephu Wilsonu, tako što će odati identitet njegove supruge. Wilsonovi su protiv dopredsjednika Cheneya pokrenuli civilnu parnicu.

Očekuje se da će na suđenju svjedočiti i dopredsjednik Richard Cheney, a da će suđenje trajati oko četiri tjedna.

XS
SM
MD
LG