Linkovi

Bivša agentica CIA-e i njezin suprug podnijeli tužbu protiv Dicka Cheneya


Washington Post donosi tekst o bivšoj agentici Središnje obavještajne službe CIA-e Valerie Plame koja je jučer podnijela tužbu protiv dopredsjednika Dicka Cheneya i drugih dužnosnika zbog toga tu su otkrili njezin identitet novinarima. U građanskoj parnici gospođa Plame i njezin suprug bivši američki veleposlanik Joseph C. Wilson tvrde da su dopredsjednik Cheney, predsjednikov savjetnik Karl Rove i šef osoblja dopredsjednika Cheneya Lewis Scooter Libby prekrišili njihova ustavna prava u znak odmazde za Wilsonovu kritiku predsjednika Busha. U tužbi se kaže da su, nakon što je gospodin Wilson optužio predsjednika da izokreće obavještajne informacije o iračkom oružju za masovno uništavanje, Cheney, Rove i Libby kovali zavjeru da "diskreditiraju, kazne i traže osvetu protiv tužitelja uključujući i objavljivanje medijima da je tužiteljica Plame uposlenik CIA-e u tajnom statusu".

Bračni par traži nenavedenu financijsku kompenzaciju za ono što opisuju kao "enormnu invaziju privatnosti" koja je mogla ugroziti sigurnost njihove djece i izložiti gospođu Plame kao metu neprijateljima Sjedinjenih Država. U tužbi se kaže da je taj incident praktički onemogućio njihove karijera, a gospođa Plame se umirovila. Bijela kuća je - piše Washington Post – odbila komentirati, a isto su učinili i u uredu dopredsjednika Cheneya. Bračni par i njihovi odvjetnici jučer su također odbili komentirati tužbu, rekavši da će to učiniti danas na ujutro na konferenciji za tisak u Washingtonu.

Današnji New York Times piše o tome kako je Bijela kuća nakon mjeseci opiranja konačno jučer pristala dopustiti tajnom obavještajnom sudu da izvrši reviziju legalnosti programa Nacionalne sigurnosne agencije NSA u kojima su se pratile komunikacije Amerikanaca osumnjičenih za veze s teroristima bez sudskog naloga. Ukoliko program usvoji Kongres, njime bi taj sud bi doveden u prilično neobičan položaj – da utvrđuje je li program praćenja komunikacija legitimno korištenje predsjedničkih ovlasti u borbi protiv terorizma.

Cilj ovog plana – izjavio je Ministar pravosuđa Alberto Gonzales – jest da se testira "ustavnost" programa. Ukoliko tajni obavještajni sud proglasi program neustavnim – piše današnji New York Times - ministar Gonzales ga može preformulirati i ponovno podnijeti na usvajanje, ili može uložiti žalbu višoj instanci sve do Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG