Linkovi

Libby: Predsjednik Bush odobrio curenje povjerljivih informacija o Iraku


U Washingtonu su objavljeni sudski dokumenti u kojima stoji da je predsjednik Bush osobno odobrio curenje tajnih informacija o iračkom nuklearnom programu medijima kako bi se odbacile kritike američke invazije. Takvu dokumentaciju sudu su predali istražitelji koji pokušavaju utvrditi tko je otkrio identitet jedne tajne agentice CIA-e medijima 2003. godine.

Sudski dokumenti sadrže svjedočenje bivšeg predstojnika Ureda dopredsjednika Dicka Cheneya, Lewisa Scootera Libbya. Libby je izjavio da mu je dopredsjednik Cheney rekao da je predsjednik Bush osobno odobrio davanje povjerljivih informacija novinarima. Libby kaže da je to trebao učiniti tajno kako bi se odbacile kritike rata u Iraku. Glasnogovornik Bijele kuće nije htio komentirati spomenutu dokumentaciju kazavši da je uobičajena praksa da Bijela kuća ne komentira tekuće procese.

Protiv Libbyja je podignuta optužnica u pet točaka zato što se vjeruje da je on otkrio novinarima identitet tajne agentice CIA-je, Valerie Plame. Ona je, naime, supruga bivšeg ambasadora Josepha Wilsona koji se pokazao istaknutim kritičarem rata u Iraku, dovevši u sumnju navode Bushove administracije prema kojima Irak od Nigera namjerava kupiti uran koji bi uporabio za izradu atomskog oružja. Wilson vjeruje da je otkrivanje identiteta njegove supruge dio nastojanja da ga se kazni i diskreditira.

U sudskim dokumentima ne navodi se jesu li predsjednik Bush ili dopredsjednik Cheney odobrili Libbyju da otkrije medijima identitet Valerie Plame. Dakle, u toj dokumentaciji se ne sugerira da je predsjednik prekršio bilo kakav zakon no kritičari primjećuju da su se i predsjednik Bush i dopredsjednik Cheney odavno tužili na curenje povjerljivih informacija medijima, a u nekim slučakevima su podržali provođenje krivične istrage kako bi se utvrdilo tko je odgovoran.

Senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka, kaže da bi predsjednik i dopredsjednik trebali informirati javnost o tome kakvu su ulogu – ako je to doista slučaj – imali u curenju povjerljivih informacija.

"Predsjednik je rekao da će smijeniti bilo koga tko bude curio informacije. Sada izgleda da je upravo on odobrio takvu praksu. Vjerujem da Amerikanci zaslužuju istinu."

XS
SM
MD
LG