Linkovi

Svaka treća žena umire od srca


Većina žena je u znatno većoj opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti nego što su toga same svjesne, te trebaju odmah poraditi na prevenciji srčanog, odnosno moždanog infarkta – kaže se u novoobjavljenim smjernicama Američke udruge za srce. Nove su smjernice znatno šire od onih iz 2004, fokusirajući se ne samo na neposrednu opasnost po žene, nego i na vjerojatnost nastupa poteškoća kako postaju sve starije.

U Sjedinjenim Državama, od bolesti srca godišnje umre 480 tisuća žena – jedna svake minute. Trideset-osam posto ih živi sa srčanom bolešću, a vjerojatno je da će svaka treća žena u Americi od takve bolesti i umrijeti. To je više nego sve vrste raka zbrojene zajedno.

Nitko ne zna točno zašto žene u manjem broju pate od srčanog ili moždanog infarkta u ranijoj životnoj dobi, kao što se to događa muškarcima. Neki stručnjaci smatraju da mlađu ženu štiti njezina povišena razina estrogena, drugi smatraju da štetnost dolazi od muškog hormona testosterona, čija se razina kod žena povećava nakon menopauze. No, na koncu, brojke budu jednake: od srčanih bolesti umire jednak broj žena kao i muškaraca, ali one umiru u kasnijoj dobi.

Što vrijedi činiti preventivno? Ono što već znamo da je zdravo i neophodno: uravnotežena prehrana – sa što manje zasićenih masnoća iz mesa, sira i maslaca, odnosno ne više od 7 posto dnevnog unosa kalorija -, fizička aktivnost, kontrola tjelesne težine i krvnog tlaka, smanjenje unosa soli i prestanak pušenja. Fizička aktivnost znači najmanje 30 minuta živahnog hodanja dnevno, a ako je žena predebela – sat do sat i pol!

Što ne treba činiti? Ne treba se oslanjati na zaštitno djelovanje vitamina A, C, D i E, kao niti folne kiseline – oni ne štite od srčanih bolesti. Vrijedi dvaput razmisliti o aspirinu: kod žena mlađih od 65 godina, aspirin ne štiti od prvog srčanog infarkta, ali štiti od moždanog udara. Dakle, o aspirinu treba porazgovarati s liječnikom.

XS
SM
MD
LG