Linkovi

Crno vino smanjuje rizik od bolesti koje su povezane s debljinom


Godinama, crnom vinu se pripisuju brojne koristi po zdravlje. Sada, vrijedi dodati još jednu: nova studija pokazuje da jedan sastojak crnog vina smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa, probleme s jetrom, kao i druge bolesti povezane s prekomjernom tjelesnom težinom.

Možda nije 'eliksir života', ali crno vino bi moglo sadržati tajnu dužeg života. Ranije su studije pokazale da ublažava bolesti desni, te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. U rujnu su objavljeni rezultati studije koja je pokazala da umjereno uživanje u kabernet sauvignonu smanjuje rizik od nastupa Alzheimerove bolesti. Što se muškaraca tiče, crno vino smanjuje opasnost od obolijevanja od raka prostate za čak 50 posto.

Tajna crnog vina zove se resveratrol – sastojak koji se nalazi u kožici bobe grožđa, koji je, kažu znanstvenici ne samo vrlo snažan antioksidans, nego ga odlikuju i jake protu-upalne značajke. Uzet u ogromnim količinama – kao što je pokazala nedavna studija na miševima – on je produljio život sredovječnim pokusnim životinjama. No, doze su bile zaista ogromne: čovjek bi trebao popiti od tisuću do tri tisuće boca vina dnevno da konzumira jednaku količinu resveratrola.

XS
SM
MD
LG