Linkovi

Mame imaju pravo: treba jesti povrće


Vrijedilo je slušati mame i pojesti povrće, potvrđuje još jedno novo istraživanje. Studija znanstvenika iz Medicinskog centra Sveučilišta Rush, u Chicagu, pokazuje da svakodnevno jedenje povrća usporava slabljenje mentalnih sposobnosti i nastup Alzheimerove bolesti u starijoj dobi.

Epidemiološkinja Martha Clare Morris proučavala je prehrambene navike tisuća starijih stanovnika Chicaga tijekom više od deset godina: "Svake tri godine, mi ih posjetimo kod kuće i ispitamo čitav niz pitanja o zdravlju i načinu života. Tako možemo zamijetiti promjene u njihovom načinu razmišljanja i ponašanju."

Dr. Morris je tražila od svojih ispitanika da zabilježe koje povrće i voće jedu i koliko često. Ustanovila je da oni koji redovito dnevno jedu veće količine povrća znanto sporije gube pamćenje od onih koji nisu jeli povrće. Razlika je bila i do 40 posto. Neke vrste povrća daju bolje rezultate od drugih, ustanovila je dr. Morris: "Što su više jeli zeleno lisnato povrće, to sporije su gubili sposobnost prosuđivanja. Otkrili smo sličnu povezanost i u slučaju drugog povrća – osim leguminoza -, ali ne tako jaku kao kod zelenog lisnatog povrća."

Jedenje voća nije pokazalo tako blagotvorne učinke na očuvanje mentalnih sposobnosti. Martha Clare Morris vjeruje da se koristi posebno očituju u slučaju povrća bogatog vitaminom E.

XS
SM
MD
LG