Linkovi

Povijesni dan na Capitol Hillu


Američke novine pišu o prvoj ženi na čelu Zastupničkog doma te o prvom članu Kongresa muslimanske vjere. Dnevnik Columbus Ledger-Examiner iz savezne države Georgia piše o Nancy Pelosi koja je postala prva žena na tako visokom položaju u američkoj zakonodavnoj vlasti.

66-godišnja Nancy Pelosi - Amerikanka talijanskog podrijetla, majka petoro djece i baka šestoro unuka – bacila se u politiku tek prije dvadesetak godina, ako ne računamo njezino odrastanje u obitelji gdje su i otac i brat bili gradonačelnici Baltimorea. Sada je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika države, odmah iz dopredsjednika Richarda Cheneya.

Nancy Pelosi je jučer u nastupnom govoru izjavila da je njezin izbor za čelnicu zastupničkog doma povijesni trenutak, i za Kongresa i za sve žene u Americi. 'Ideal društvene jednakosti danas je postao bliži' – rekla je ova političarka iz San Francisca.

Mladim Amerikankama Nancy Pelosi je sa govornice Zastupničkog doma poručila da je njezinim izborom nestala još jedna barijera koju je povijest ispriječila pred ženama. 'Od sada, samo nebo predstavlja granicu vašim ambicijama' – rekla je Nancy Pelosi.

******

Jučerašnji je dan bio značajan i za Keitha Ellisona, demokrata iz Minnesote, koji je prvi član Kongresa muslimanske vjere. Ellison je Amerikanac afričkog podrijetla, po profesiji odvjetnik, koji je na islam prešao tijekom studija.

Dnevnik San Jose Mercury News iz Kalifornije piše da je Ellison prisegu dao držeći ruku na Kuranu, i to na ne bilo kojem Kuranu već onom koji je bio u vlasništvu Thomasa Jeffersona, jednog od osnivača Sjedinjenih Država.

Sveta je knjiga objavljena 1764. u Londonu, a pohranjena je u washingtonskoj Kongresnoj knjižnici, te ju je u Zastupnički dom posebno za ovu priliku donio direktor Kongresne knjižnice.

Jedan je Ellisonov kolega - konzervativni republikanac Virgil Goode iz Virginije - postavio pitanje prije nekoliko tjedana je li prilično da novi kongresmen daje prisegu na Kuran, kada svi drugi prisežu ili na Bibliji ili na Tori, no njegov je glas ostao usamljen - i često kritiziran.

Ellison i Goode jučer su se prvi put sreli i dogovorili su se da će uskoro otići na kavu – piše San Jose Mercury News.

XS
SM
MD
LG