Linkovi

Nancy Pelosi - prva žena predsjedateljica Zastupničkog doma


Demokratska zastupnica iz Kalifornije Nancy Pelosi danas je ušla u povijest postavši prvom ženom na čelu Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država. Šezdeset šestogodišnja kongresnica iz San Francisca prvi je put izabrana u Kongres 1987. godine. Njen je otac također u prošlosti bio kongresnik i zastupao je okrug grada Baltimorea u saveznoj državi Maryland. Njezin otac i njezin brat bili su gradonačelnici tog lučkog grada na istočnoj američkoj obali.

Nancy Pelosi izabrali su njeni kolege 2002. godine da bude čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu – što je najviši položaj koji je zauzela neka žena u povijesti američkog Kongresa. Gospođa Pelosi, inače rimokatoličke vjere, vatreni je pobornik prava homoseksualaca i prava na pobačaj. Udata je ima petero djece i nekoliko unuka.

Iako se protivi ratu u Iraku, gospođa Pelosi je odbacivala pozive nekih demokrata koji se protive ratu da ukine kongresno financiranje ratnih operacija u Iraku. Smatra da američki vojnici u Iraku moraju imati punu podršku Kongresa.

Inače, prema američkom Ustavu, predsjedatelj Zastupničkog doma drugi je po redu za nasljeđivanje predsjednika, odmah nakon dopredsjednika. Nancy Pelosi istakla se u predvođenju demokratske oporbe ratu u Iraku i ulaganjem velikih napora kako bi se izmijenila odluka predsjednika Busha o smanjivanju poreza onima koji u Sjedinjenim Državama najviše zarađuju.

XS
SM
MD
LG