Linkovi

Što donosi 'prvih sto sati' Demokratske stranke?


Republikanska stranka koja je jučer postala oporbena stranka u Kongresu Sjedinjenih Država već traži od čelnika Demokratske stranke da poštuju obećanja koja su davali tijekom nedavne izborne kampanje. O dnevnom redu koji su najavili demorkati izvještava Dan Robinson.

Prije današnjeg okupljanja Zastupničkog doma i Senata, ključni zastupnici s obje strane političkog spektra proveli su jučerašnji dan u svojevrsnom političkom poziranju i pripremanju pozornice za sto i deseti Kongres. Za demokrate to je značilo ponavljati ono što oni nazivaju "prvih sto sati prioriteta", nastojanje u kojem će, počevši drugi tjedan, pokušati progurati zakonske prijedloge glede šest ključnih pitanja tijekom sljedeća dva tjedna.

Prvo od njih na popisu, na dnevnom će se redu već naći u utorak – riječ je o zakonskom prijedlogu koji će tražiti da se sve, ili skoro sve, preporuke Neovisnog povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade od 11. rujna pretvore u zakone. Nakon toga namjeravaju odmah nastaviti s tri druga pitanja: povišenjem zajamčene minimalne nadnice za američke radnike, labavljenju ograničenja za istraživanje matičnih stanica i dopuštanju vladinim agencijama da pregovaraju s velikim farmaceutskim kompanijama o smanjivanju cijena lijekova. Tjedan nakon toga podnijet će zakonski prijedlog o snižavanju kamatnih stopa na studentske zajmove, prijedlog o okončavanju subvencija velikim naftnim kompanijama i osiguravanje stimulacije za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Demokratski čelnici bit će sučeljeni i s pitanjima zbog odluke da požure usvajanje nekih zakonskih prijedloga tako što ih upućuju izravno u puni saziv Zastupničkog doma na glasovanje, zaobilazeći tako kongresne odbore i pododbore i ograničavajući mogućnost republikanaca da predlože amandmane ili alternativne prijedloge.

Republikanski kongresnik Patrick McHenry naziva takvu taktiku nepoštenom, tvrdeći da njome demokrati krše obećanja koja su dali tijekom predizborne kampanje o uspostavljanju otvorenije i civiliziranije atmosfere u Kongresu: "Jedan od ključnih postulata demokratske strategije na prošlim izborima o poštenoj, otvorenoj i nestranačkoj debati bit će pogažen."

Međutim, vođa demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer kaže da demokrati svoje prvotne prioritete smatraju mandatom koji su im dali Amerikanci da se ostvare konkretni ciljevi, nakon čega će uslijediti otvorenije sustav.

Demokrati ustraju u tome da neće biti odstupanja od ključnih opredjeljenja, uključujući i pitanje etičke reforme i obnove osobnog integriteta u Kongresu. Između ostalog predložit će promjene zakona kojima će se kongresnim zastupnicima zabraniti bilo kakvo primanje darova ili besplatnih putovanja i obroka od strane lobista ili lobističkih organizacija.

Rahm Emanuel, predsjednik je zastupničkog kluba Demokratske stranke u Zastupničkom domu, o tome je rekao: "Mi demokrati smo se natjecali za položaj postavljajući kao prioritet da ćemo našu zemlju usmjeriti u novom pravcu i donijeti promjene u Washington i način na koji se posao naroda obavlja u kući naroda."

Nakon preuzimanja kontrole nad Kongresom, demokrati će biti sučeljeni s pritiskom radikalnih protivnika rata u Iraku.

Cindy Sheehan mirovna aktivistica, čiji je sin poginuo u Iraku, izjavila je nakon što je zajedno sa svojim pristašama prekinula jednu tiskovnu konferenciju Demokratske stranke: "Predsjedateljica Pelosi i čelništvo Demokratske stranke ne mogu nam više govoriti što su opcije. Američka javnost njihov je poslodavac i želimo da znaju da ono što je opcija jest da se ne glasuje za dodatnu potrošnju za ubijanja u Iraku."

Demokrati čekaju da vide što će predsjednik Bush predložiti za Irak, usred izvješća da bi mogao pozvati na upućivanje dodatnih 20 tisuća vojnika u tu zemlju. Jučer je novi čelnik demokratske većine Steny Hoyer uputio riječi upozorenja, rekavši da je predsjednik – po njegovim riječima – "bio gotovo uvijek u krivu glede Iraka".

Tijekom nadolazećih tjedana Kongres će razmatrati izdvajanje dodatnih milijardi dolara za operacije u Afganistanu i Iraku. Demokratski čelnici, uključujući i Nancy Pelosi, odbacili su pozive da se jednostavno prekine financiranje vojnih operacija u te dvije zemlje, tvrdeći da američke postrojbe moraju imati punu podršku Kongresa.

Međutim, demokrati najavljuju da će budnije motriti potrošnju i istraživati slučajeve rasipanja sredstava od strane vojnih liferanata u Iraku.

XS
SM
MD
LG