Linkovi

Nasljeđe 'slučajnog' predsjednika


Amerikanci su ovih dana odavali počast nedavno preminulom bivšem presjedniku Geraldu Fordu, na komemoracijama u Washingtonu i njegovom rodnom mjestu Grand Rapids u saveznoj državi Michigan. Trideset i osmi predsjednik Sjedinjenih Država umro je u utorak u 93. godini života. Gerald Ford je u Bijeloj kući bio samo 29 mjeseci - od ljeta 1974. pa do početka 1977. - nakon što je tadašnji predsjednik, Richard Nixon, dao ostavku zbog afere Watergate. Razdoblje njegovog vodstava nije bilo dugo, ali Gerald Ford je ostao zabilježen u povijesti Amerike kao političar koji je nastojao zaliječiti političku podvojenost u naciji, do koje je došlo aferom Watergate.

Geralda Forda nisu smatrali velikim govornikom. No unatoč tome, njegove riječi izrečene u kolovozu 1974. godine, odmah nakon što je i službeno proglašen predsjednikom Sjedinjenih Država, dale su podijeljenoj naciji nadu u skoro ozdravljenje: "Dragi sugrađani, duga noćna mora naše domovine je prošla. Naš Ustav funkcionira. Naš državni poredak se temelji na pravu, a ne na volji pojedinca. Ovo je zemlja u kojoj vladaju građani!"

Gerald Ford poznat je u povijesti kao 'slučajni' predsjednik Sjedinjenih Država. Nakon 25 godina duge karijere u Kongresu, njega su 1973. godine odabrali da stupi na položaj dopredsjednika države, nakon što je tadašnji dopredsjednik, Spiro Agnew, morao dati ostavku zbog optužbi da je primio mito. I Republikanci i Demokrati tog vremena su željeli da predsjednik Nixon postavi Forda za dopredsjednika jer su znali da je i predsjednički položaj Richarda Nixona ozbiljno uzdrman aferom Watergate.

Larry Sabato, direktor Centra za političke znanosti sveučilišta Virginija, objašnjava što je to tako znakovito u predsjedničkoj karijeri Geralda Forda: "Gledano s povijesnog stanovišta, Fordov značaj je sve veći i veći kako vrijeme prolazi. On je bio pravi predsjednik, vođa koji je naciju zadržao na okupu u neobično teškim vremenima. Na dužnost je stupio u vrijeme kada je nacionalno mišljenje o vladi bilo na vrlo niskom nivou i podvojenost je bila ogromna na svim nivoima vlasti. Ford je uspio ostati neutralan, steći podršku obje političke stranke i time postati centar ponovnog nacionalnog ujedinjenja."

Predsjednik Ford je kasnije o tom trenutku američke povijesti rekao: "Naslijedio sam ranjenu naciju, razočaranu postupcima vlade, nesretnu zbog imenovanja određenih ljudi na visoke položaje i duboko podijeljenu vijetnamskim ratom."

Gerald Ford nastojao je slijediti glas razuma i onda kada mu je to osobno štetilo. Mnogi smatraju da ga je jedna od njegovih najkontroverznijih odluka, koštala predsjedničkih izbora 1976. godina kada je sa vrlo malom prednosti, pobijedio demokratski kandidat Jimmy Carter. Naime, 1974. godine, samo mjesec dana nakon što je stupio na dužnost predsjednika Sjedinjenih Država, Gerald Ford je udijelio pomilovanje Richardu Nixonu koje se odnosilo na sve optužbe za kaznena djela vezana za aferu Watergate.

Ford je na taj način spriječio bilo kakav sudski progon bivšeg predsjednika. Evo kako je tu svoju odluku, koja je izazvala mnoge kritike, Ford svojevremeno opravdao pred posebnom komisijom američkog Kongresa: "Nixon je bio jedini predsjednik u povijesti ove zemlje koji je podnio ostavku, ponižen i osramoćen. Ovu će činjenicu samu po sebi lako razumjeti budući naraštaji."

Stephen Hess sa Brookings Instituta u Washington objašnjava tadašnju situaciju u Americi: "Zemlja uistinu nije mogla podnijeti još jednu pravnu bitku koja bi se otegla mjesecima ili možda čak godinama. Za naciju je ovo bilo bolje. No, ne i za Geralda Forda. Neizvjesno je da li bi - da nije bilo Nixonova pomilovanja - Jimmy Carter pobijedio 1976."

Stephen Hess dodaje da je Gerald Ford bio pošten i časan čovjek koji je postao predsjednik kada je takav vođa Americi bio najpotrebniji. Pod njegovim je vodstvom američki narod prebrodio jednu od najsnažnih političkih oluja svoje novije povijesti.

XS
SM
MD
LG