Linkovi

Gerald Ford - 'čovjek koji je ujedinio Ameriku u vrlo teškom trenutku'


Širom Sjedinjenih Država, zastave su spuštene na pola koplja, dok se nacija priprema za sprovod bivšem predsjedniku Geraldu Fordu. 93-godišnji Gerald Ford preminuo je prekjučer u Kaliforniji.

Preminulom će predsjedniku građani moći odati počast u Kaliforniji. Potom - tijekom ovog vikenda - Amerikanci će mu odati počast i u glavnom gradu Washingtonu. U utorak, 2. siječnja komemoracija Geraldu Fordu bit će održana u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. Gerald Ford će biti pokopan 3. siječnja u mjestu Grand Rapids, u saveznoj državni Michigan, gdje je rođen rođen.

Preminulog Geralda Forda njegovi se kolege sjećaju s mnogo simpatija. Bivši predsjednik Bill Clinton je izjavio da je Ford 'ujedinio naciju' u vrlo teškom trenutku – nakon rata u Vijetnamu i afere Watergate. Predsjednik Jimmy Carter – koji je pobijedio Forda na predsjedničkim izborima 1976. – izjavio je da je Gerald Ford bio 'čovjek vrijedan izuzetnog štovanja'. Bivši predsjednik H.W. Bush izjavio je da je Gerald Ford bio častan čovjek.

Od reakcija iz inozemstva, tu je vijest da je Buckinghamska palača spustila zastavu na pola koplja, u čast preminulog Geralda Forda. Glasnogovornik kraljevske obitelji izjavio je da je britanska kraljica Elizabetha tužna zbog smrti Geralda Forda te je poslala izraze sućuti njegovoj supruzi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je priznanje Geraldu Fordu za njegov 'značajan doprinos jačanju odnosa između Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog saveza'. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio da će preminuli bivši američki predsjednik ostati upamćen i po njegovoj podršci svjetskoj organizaciji te ljudskim pravima.

Jedno od najneobičnijih komemorativnih prisjećanja na preminulog političara stiglo je od američkog komičara Chevy Chasea, koji je sredinom sedamdesetih nemilosrdno ismijavao Geralda Forda, u humorističkoj emisiji Saturday Night Live. Chevy Chase je izjavio da je postao prijatelj s Fordom, nakon što je ovaj otišao iz Bijele kuće, te da je 'Gerald Ford bio sjajan čovjek.'

******

Kao 38. američki predsjednik, Gerald Ford je najpoznatiji kao čelnik koji je pomogao da Amerika prođe kroz jedno od najtežih razdoblja u povijesti zemlje. Podrobnije Linda Cashdan:

Gerald Ford je 1973. godine postao prvi američki dopredsjednik koji nije izabran, nakon što ga je tadašnji predsjednik Richard Nixon, postavio za svog dopredsjednika, jer je Spiro Agnew morao podnijeti ostavku zbog korupcijskog skandala. No, samo osam mjeseci nakon toga, 9. kolovoza 1974.godine i predsjednik Nixon je bio primoran podnijeti ostavku zbog skandala Watergate te je Gerald Ford postao i predsjednik Amerike, prvi koji nije bio izabran. Gospodin Ford je ušao u Bijelu kuću u periodu između dvije ostavke, između dva skandala i u vrijeme kada je američka ekonomija bila razmjerno slaba - kada je izgledalo kao da podrhtavaju temelji američkog društva.

Prvi posao predsjednika Forda bio je - umiriti Amerikance: «Dragi moji sunarodnjaci, naša duga noćna mora je okončana. Naš Ustav funkcionira i naša republika je vladavina zakona, a ne jednog čovjeka. Ovdje vladaju svi Amerikanci.»

Gerald Ford je odrastao u malom gradu na Srednjem zapadu, tijekom studiranja naporno je radio, igrao je američki nogomet, studirao pravo, borio se u Drugom svjetskom ratu. 1948.godine izabran je po prvi put u američki Kongres ispred okruga Grand Rapids u saveznoj državi Michigan.

U Washingtonu, gospodin Ford je priskrbio reputaciju među republikancima kao radišan čovjek lojalan svojoj stranci. Na domaćem planu je glasovao s konzervativcima, dok je na međunarodnom planu mnogo više surađivao s stranačkim kolegama koji su imali šire međunarodne poglede.

Zanimljivo je da Gerald Ford nije želio biti predsjednik i njegove su ambicije bile zadovoljene kada je bio izabran za čelnika republikanske manjine u Zastupničkom domu 1965.godine. Kasnije je njegov predstojnik ureda, Donald Rumsfeld, izjavio da je Fordov cilj bio obnoviti povjerenje u nacionalno čelništvo: «Rezervoar povjerenja je presušio kada je Gerald Ford došao u Bijelu kuću i njegova glavna zadaća bila je zacijeliti rane koje je Amerika zadobila u prethodnim godinama, napuniti taj rezervoar povjerenja kako bi vlada mogla uspješno funkcionirati.»

Samo mjesec dana nakon inauguracije, predsjednik Ford je poduzeo akciju koja je potkopala njegove izglede na pobjedu na slijedećim izborima. Naime, u pokušaju da okonča nacionalnu opsjednutost skandalom Watergate, on je bivšem predsjedniku Nixonu dao potpuni predsjednički oprost, čime je bio onemogućen bilo kakav sudski postupak protiv Richarda Nixona. Zbog toga je tadašnji glasnogovornik, Jerald TerHorst, u znak prosvjeda podnio ostavku, smatrajući da će on, poput sablasti, obilježiti ostatak Fordovog predsjedničkog mandata: «Oprost je dozvolio Richardu Nixonu da izbjegne sudski proces iako su njegovi podređeni, uključujući i najvažnije pomoćnike, mogli biti sudski kažnjeni, pa čak otići i u zatvor. Oprost predsjedniku Nixonu je jednostavno stavio jednog čovjeka iznad zakona.»

I doista, taj je oprost zasjenio Fordove napore da popravi američko gospodarstvo, vrati staru snagu američkoj vojsci, održi krhki mir na Srednjem istoku i potvrdi svjetsko čelništvo Sjedinjenih Država.

1976. godine Gerald Ford je izgubio predsjedničke izbore od demokratskog kandidata Jimmy Cartera, a glasovanje je bilo vrlo tijesno. U kasnijim godinama, gospodin Ford je rekao kako je bio uvjeren da je, unatoč tom porazu, uspio ispuniti vlastito obećanje o obnovi povjerenja u vladu: «Još uvijek se osjećam dobro jer sam predsjedniku Carteru predao u ruke zemlju u mnogo boljem stanju nego što je to Amerika bila kada sam ja dolazio u Bijelu kuću. Žalim što nisam imao još četiri godine da popravim svoja znanja koja sam stekao obnašajući posao američkog predsjednika.»

Ono čega se Amerikanci najviše sjećaju glede kratkog predsjednikovanja Geralda Forda je to da je on u turobnom trenutku američke povijesti, kao čovjek od humora, iskrenosti, integriteta i dobre volje - poveo zemlju naprijed.

XS
SM
MD
LG