Linkovi

Gerald Ford je smatrao američku intervenciju u Iraku 'neopravdanom'


Dnevnik International Herald Tribune osvrće se na nekoliko intervjua u kojima je netom preminuli Gerald Ford, bivši američki predsjednik, kritizirao sadašnju administracije zbog politike u Iraku.

Najviše je Gerald Ford rekao u razgovoru s Bobom Woodwardom, novinarom Washington Posta. Intervjuu je – po želji bivšeg predsjednika - bio pod embargom do njegove smrti. Gerald Ford je rekao da je američka intervencija u Iraku 'neopravdana'.

U drugom intervjuu, za newyorški Daily News, Ford je izjavio da se 'snažno protivio' razlozima za intervenciju koje je svojevremeno dala administracija predsjednika Busha, te da bi on osobno protiv Saddama Husseina koristio druge alternative, primjerice - sankcije.

Gerald Ford – koji je 1974. u Bijeloj kući zamijenio Richarda Nixona nakon što je ovaj podnio ostavku zbog afere Watergate – također se nije slagao s vladinim programom elektronskog praćenja i prisluškivanja na teritoriju Sjedinjenih Država, i to ljudi za koje se sumnja da su u vezi s teroristima. 'Možda je to nešto što se mora učiniti kako bi se obranili. Ne mislim da se radi o nekakvom ozbiljnom kršenju naših zakona. No, osobno – nikad ne bi pokrenuo takav program' – navodi riječi Geralda Forda dnevnik International Herald Tribune.

******

U seriji osvrta na godinu koja je na izmaku poslovni tjednik Business Week piše o burzovnom rejtingu američke tvrtke Barr Pharmaceuticals, koja je jesenas kupila zagrebačku Plivu.

'Vrijednost dionica Barra padala je tijekom cijele 2006. koja je za ovu tvrtku protekla u sjeni napora da kupi Plivu, 'jednog od najvećih proizvođača generičkih lijekova u Središnjoj i Istočnoj Europi' – piše Business Week.

S Plivom, Barr postaje treći po veličini proizvođač generičkih lijekova na svijetu, te će sada poslovati u više od 30 zemalja.

Međutim, u usporedbi s 1. siječnja ove godine, 'vrijednost jedne dionice Barr Pharmaceuticala danas je 18 posto manja' – piše tjednik Business Week.

Dionica tvrtke Barr se prekjučer na newyorškoj burzi prodavala za nešto manje od 51 dolar.

XS
SM
MD
LG