Linkovi

Posljednji ispraćaj Geralda Forda iz Washingtona


Službeni Washington oprostio se jučer od bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda. 38. predsjedniku Sjedijenih Država – koji je umro prije tjedan dana u Kaliforniji - počast je odana u Nacionalnoj katedrali.

Nakon što je dva dana bio izložen, uz najviše državne počasti, u zgradi američkog Kongresa, lijes s preminulim bivšim predsjednikom prevezenje u koloni vozila u Nacionalnu katedralu.

Pogrebnoj službi u katedrali prisustvovalo je oko 3 tisuće ožalošćenih, među kojima i predsjednik Bush i trojica živućih bivših predsjednika, Jimmy Carter, George H.W. Bush, te Bill Clinton. U svojem govoru, predsjednik Bush je odao počast Geraldu Fordu kao 'predstavniku onog najboljeg u Americi', te kao čovjeku koji je, kad je postao predsjednik – nakon ostavke predsjednika Richarda Nixona, 1974. - donio naciji smirenost i iscjeljenje.

"Gerald Ford je postao predsjednik kada je naciji trebao čelnik čvrstog karaktera, ali i skromnosti. Sve to smo našli u ovom čovjeku iz Grand Rapidsa. Predsjednički mandat Geralda Forda bio je kratak, ali povijest će dugo pamtiti njegovu hrabrost i zdrav razum koji su pomogli u obnavljanju povjerenja u funkcioniranje demokracije" - rekao je predsjednik Bush.

Pohvale je izrekao i državni tajnik iz njegove administracije, Henry Kissinger. On je istaknuo čelnu ulogu Geralda Forda u postizanju američko-sovjetskog sporazuma o kontroli naoružanja i tzv. Helsinške povelje o ljudskim pravima na koju je na kraju pristao i Sovjetski savez. Kissinger je istakao i Fordovu pomoć da crnačka većina dođe na vlast u Južnoj Africi.

"Malo ih je koji bi osporili da Hladni rat ne bi bio dobijen da Gerald Ford nije iskrsnuo u jednom tragičnom razdoblju kako bi povratio ravnotežu u Americi, kao i povjerenje u njezinu međunarodnu ulogu" - rekao je Henry Kissinger.

Gerald Ford je bio američki predsjednik samo dvije i pol godine, od ljeta 1974. pa do početka 1977. Mnogi povjesničari vjeruju da je Ford izgubio na predsjedničkim izborima 1976. zbog toga što je udijelio oprost Richardu Nixonu, koji je podnio ostavku zbog afere Watergate.

Danas, međutim, taj se politički hrabar čin – kritiziran kad se dogodio – smatra važnim korakom u iscjeljenju nacije od podjela izazvanih skandalom Watergate. Malo tko – možda nitko - od tadašnjih javnih ličnosti ne bi tako uspješno obnovio nacionalno povjerenje kao što je to postigao Gerald Ford, smatra Allan Lichtman, povjesničar koji predaje na Sveučilištu American, u Washingtonu. "Ford je bio otvoren, on je bio iskren, on je s obje noge stajao na zemlji. Upravo to je Americi trebalo nakon izvitoperene briljantnosti Richarda Nixona i nakon carskog predsjednikovanja koje je on pokušao ustoličiti, uz, naravno, brojna kaznena djela koja su vezana uz aferu Watergate" - rekao je Alan Lichtman.

Bivši predsjednik Ford bit će sahranjen danas, uz privatni obred, blizu njegovog predsjedničkog muzeja, u rodnom mu gradu Grand Rapids, u Michiganu.

XS
SM
MD
LG