Linkovi

Prosječni će Amerikanac na božićne poklone potrošiti nešto manje od 800 dolara


Dnevnik Christian Science Monitor pred Božić objavljuje niz zanimljivih statističkih podataka. Prosječni će Amerikanac ove godine na poklone potrošiti nešto manje od 800 dolara. Od tih 800 dolara, oko 450 bit će potrošeno na poklone članovima obitelji, oko stotinu na poklone za samog sebe, oko 86 na poklone prijateljima, a 22 dolara na darove kolegama s posla. 45 dolara odlazi na poklone svećeniku, učitelju ili baby-sitteru, dok 31 dolara odlazi na kupnju čestitki i poštanski maraka.

Na božićne će poklone Amerikanci ove godine potrošiti oko 457 milijardi dolara.

Upitani što žele za Božić, Amerikanci odgovaraju: CD-jeve, DVD-jeve, video-igre ili knjige. Isto tako, odjeću ili pak poklon bon.

No, Amerikanci ne daruju jedino svoje bližnje: 2005. u dobrotvorne su svrhe Amerikanci – što pojedinci, što tvrtke i organizacije – poklonili 260 milijardi dolara. Poklanjanje u humanitarne svrhe, koje se najčešće iskazuje slanjem dobrotvornog priloga, posebno je naglašeno za vrijeme božićnih blagdana.

******

Nešto manje humanitaran pristup Božiću iskazao je jedan sudac u Columbusu, u saveznoj državi Ohio. Kako piše Washington Post, sudac Michael Holbrooke je kao posebnu edukativnu mjeru uveo 'Božić u zatvoru', za 23 osuđene osobe koje na slobodi izdržavaju uvjetnu kaznu zatvora. Uvjetnu kaznu su dobili tek nakon što su pristali da ove godine četiri dana oko Božića provedu iza rešetaka.

Ako nisu kršćani, osuđenici u zatvoru provode neki drugi, 'svoj' vjerski blagdan, a ako nisu vjernici – svoj rođendan.

'Cilj ove mjere je upozoriti što slijedi ako se ne budu dobro ponašali' – rekao je sudac, dodavši da će oni koji se budu primjerno ponašali sljedeći Božić provesti na slobodi.

XS
SM
MD
LG