Linkovi

'Čarolija svjetla' u Baltimoreu


'Jingle bells' i božićna drvca ... kuće ukrašene žaruljicama i drugim ukrasima ... sve je to dio predbožićnog ugođaja u Americi, koji ljudima donosi blagdanski osjećaj i raspoloženje. No, kao što je ustanovila June Soh, sve to još i više vrijedi za jedno malo susjedstvo u saveznoj državi Maryland, gdje se održava jedinstvena tradicija koju tamošnji žitelji zovu "Čarolija svjetla".

Ovo je doba godine kada se jedan blok kuća u 34. ulici, u Baltimoreu, pretvara u "Čaroliju", kako to nazivaju tamošnji stanovnici. Svaka je kuća u tom susjedstvu ukrašena od krova do travnjaka ispred ulaza, uključujući i ulazne trijemove, kompliciranim i vrlo detaljnim svjetlosnim ukrasima i čitavim prigodnim prizorima, od kojih su neki i pokretni.

Daniel Brewer koji živi u kvartu već 20 godina kaže: "Ovo nam je već osamnaesta godina kako to pripremamo. To je naš poklon ovom susjedstvu, našem gradu. Ustvari, to je naš dar svim ljudima koji to dolaze vidjeti, posebice djeci."

Taj 'zajednički poklon' postao je jedna od najglasovitijih i najblještavijih atrakcija blagdanske sezone u Baltimoreu. On ostavlja i djecu i odrasle podjednako zadivljenima, široko razrogačenih očiju. Joan Maenner, iz obližnjeg mjesta Timonium, kaže da njezina obitelj dolazi vidjeti ukrašeno susjedstvo u 34. ulici 11 godina za redom: "To je obiteljska tradicija ... to je tradicija čitavog Baltimorea. To spada u doživljaj dolaska u Baltimore u ove predblagdanske dane. Svi smo tu, radujemo se blještavim ukrasima, atmosfera je prava božićna ... a i družimo se sa svima drugima koje tu sretnemo."

Svako kućanstvo na vlastiti način pokazuje kreativnost. Pred jednom je kućom božićno drvce izrađeno u potpunosti od automobilskih 'ratkapa'; jedna je tratina prekrivena plišanim medvjedićima, druga je sva u znaku mira - riječ 'mir', na mnogim jezicima, izrađena od ukrasa, izloženih ispod nanizanih zastava.

Od stanovnika bloka ne zahtijeva se da sudjeluju u tradiciji 'Čarolije svjetla', ali to oni svi čine dragovoljno i vrlo radosno, kaže Jeanette Middlesworth, koja je doselila u susjedstvo prije četiri godine: "O da! Upravo je to blagdansko ukrašavanje bilo glavni razlog što sam htjela kupiti kuću ovdje. Htjela sam postati dio te tradicije."

Čitav se blok kuća zasvijetli na vikend iza Dana zahvalnosti, krajem studenog, i ostaje osvijetljen svake večeri, od sumraka do 11 sati navečer, te čitavu noć na Badnjak.

"Čarolija svjetala" ukupno traje šest tjedana i za to vrijeme donosi žiteljima i mnogo radosti i ponosa, ali i prilične prometne gužve, od svih onih koji žele vidjeti to 'baltimorsko čudo'.

XS
SM
MD
LG