Linkovi

Washington s nestrpljenjem očekuje nalaze Radne grupe za Irak; u Iraku za nju 'gotovo nitko nije čuo'


Danas će u Washingtonu biti objavljeno izvješće dvostranačke radne skupine za Irak, koja će predložiti načine da se američka misija u Iraku uspješno privede kraju. Očekuju se savjeti koji će se odnositi na potencijalno vrlo bitne promjene u američkoj vojnoj kampanji u Iraku.

Neki od prijedloga, iako nisu službeno objavljeni – već su stigli do medija. Primjerice radna grupa – prema medijskim izvješćima – savjetuje da se gotovo sve američke borbene postrojbe iz Iraka povuku da 2008. godine.

Predsjednik Bush jučer se sastao s Jamesom Bakerom, bivšim šefom američke diplomacije, koji je jedan od glavnih autora izvješća. Predsjednik Bush je prošli tjedan izjavio da će američka vojska ostati u Iraku sve dok se ne postignu ciljevi misije. I američko Ministarstvo obrane provodi vlastitu analizu angažmana u Iraku.

O sadašnjem trenutku iračke misije razgovarali su i demokrati. Buduća predsjedateljica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi izjavila je da će njezina stranka podržavati američke vojnike u Iraku sve dok se oni tamo nalaze. Neki demokrati su tražili da Kongres prestane financirati misiju u Iraku, ted a se misija na taj način privede kraju. No, toj se ideji protivi i vodstvo demokrata u Kongresu, te vodstvo republikanaca, kao i većina zastupnika obje stranke.

******

Američki mediji već tjednima s priličnim nestrpljenjem očekuju objavljivanje izvješća neovisne, dvostranačke radne skupine za Irak, koja će predsjedniku Bushu predložiti promjenu strategije za tamošnju američku misiju. No kako iz sjevernog Iraka javlja Margaret Basheer, današnje objavljivanje ovog dokumenta u Iraku ne izaziva uzbuđenje - jer za njega, kako se čini, nitko nije niti čuo.

Izvješće koje se objavljuje danas preporučit će postupno povlačenje američkih snaga. Polovica sadašnjeg kontingenta bi – prema radnoj grupi – trebala biti povučena do početka 2008. godine. U Iraku je danas oko 144 tisuće američkih vojnika. Radna grupa koju vode bivši državni tajnik James Baker, republikanac, i bivši kongresmen Lee Hamilton – koji je demokrat – također će Bijeloj kući preporučiti da počne izravne pregovore s Iranom i Sirijom. Ukoliko Washington to učini, bila bi to velika vanjskopolitička promjena.

Iako će izvještaj radne grupe za Irak imati značajne posljedice po tu zemlju, u samom Iraku za njega gotovo nitko nije čuo. Mediji ga gotovo uopće ne spominju, a kada je i naveden, onda je to tek neznatno. O izvješću panela američkih stručnjaka tek je nedavno počela izvještavati pan-arapska televizijska mreža al-Jazeera. U mjestu Ainkawa, na sjeveru Iraka, gdje žive mahom kršćani, o ovom dokumentu nije čuo nitko.

O dokumentu, koji se u Americi očekuje s velikim zanimanjem nije čuo niti Georges, stariji čovjek koji u kavani igra domino, a niti Ronnie, vlasnik male trgovine živežnih namirnica. Profesor političkih znanosti na Sveučilištu Salahedin u Irbilu, Mahdi Jaber Mehdi, kaže da je životna svakodnevnica prosječnog Iračana toliko teška da oni jednostavno nemaju energije za praćenje vijesti.

'Situacija je toliko kritična da su ljudi izgubili povjerenje u političare – bili oni Iračani, Amerikanci ili političari iz susjednih arapskih zemalja. Ljude ne zanima što će reći komisija Baker-Hamilton' – kaže profesor Mehdi.

Panel američkih stručnjaka, mahom bivših visokih vladinih dužnosnika i diplomata, savjetovat će predsjednika Busha da bi američka vojska u Iraku u budućnosti trebala preuzimati jedino logističke zadaće te obuku iračke vojske, te da bi trebala prestati s borbenim djelovanjima.

Omar, koji radi u jednoj trgovini u mjestu Ainkawa, smatra da je ovo posljednje izvrsna ideja – jer, po njegovom mišljenju, Iračani su sposobni jamčiti sigurnost i stabilnost vlastite zemlje. Bez obzira na to da li su Iračani s kojima smo razgovarali čuli za radnu skupinu Baker-Hamilton ili ne, izvješće ovog neovisnog panela imat će dalekosežne posljedice po njihovu zemlju.

XS
SM
MD
LG