Linkovi

Rumsfeldova bilješka ukazuje na njegove dvojbe glede smjera u Iraku


Jedna tajna bilješka o politici u Iraku, koju je početkom studenoga napisao ministar obrane Donald Rumsfeld, izazvala je pravu političku buru u Washingtonu nakon što je u nedjelju obznanjeno njeno postojanje. New York Times i Washington Post objavili su sadržaj ove bilješke, koja po prvi put naznačava da je ministar imao dvojbe oko ispravnosti sadašnje politike.

Do ovog je došlo samo dva dana prije negoli se Robert Gates, kojeg je predsjednik Bush nominirao na upražnjeno Rumsfeldovo mjesto, pojavio danas pred senatskim Odborom za oružane snage i tri dana prije sutrašnjeg objavljivanja nestrpljivo očekivanog izvješća o politici u Iraku koje su sastavili priznati stručnjaci i bivši viši dužnosnici iz obje političke stranke.

Ministar Rumsfeld bio je gorljivi pristaša cjelokupne američke politike u Iraku, opravdanosti same invazije 2003. godine i potrebe da se američke postrojbe zadrže tamo dok iračka vlada i njene snage sigurnosti ne budu u stanju neovisno funkcionirati. Međutim, često je govorio i o taktičkim izmjenama koje čine zapovjednici na terenu, kao i o potrebi prilagođavanja dok irački pobunjenici i vjerski militanti konstantno mijenjaju svoju taktiku.

Glasnogovornik Pentagona Eric Ruff izjavio kako je ova tajna bilješka dio tog procesa. "Ta je bilješka s vremenom evoluirala. Riječ je o nečem o čemu je ministar razmišljao i na čemu je radio tjednima".

Prema tekstu dokumenta, kojeg je u cjelini objavio New York Times, ministar Rumsfeld je naveo 15 mogućih izmjena u politici koje bi mogle funkcionirati. Među njima je postizanje sporazuma i objavljivanje niza ciljeva s iračkom vladom, konsolidiranje američkih postrojbi u pet vojnih baza do sredine sljedeće godine, povećati broj instruktora za iračku vojsku i civilna ministarstva i javno korigiranje američkih ciljeva u Iraku kako bi se smanjila očekivanja javnosti.

Ministar Rumsfeld pobrojao je i šest opcija za koje vjeruje da neće funkcionirati – nastavak sadašnje politike, slanje dodatnog broja vojnika u Irak, povećavanje američke vojne nazočnosti u Bagdadu, određivanje striktnog datuma za povlačenje, promicanje podjele zemlje i održavanje konferencije na kojoj bi se pokušao postići sporazum među čelnicima različitih iračkih frakcija. U bilješci nema analize niti razloga zašto se ministar zalaže za neke opcije, a drugima se protivi, kao niti njegove konkretne potpore bilo kojoj od mogućih izmjena politike….Bilješka nosi datum od 6. studenoga, dana prije izbora za Kongres na kojoj je predsjednikova Republikanska stranka izgubila kontrolu nad oba doma, poraz za koji se krivica uglavnom svaljuje na politiku administracije prema Iraku.

Dan nakon izbora predsjednik Bush je najavio odlazak ministra Rumsfelda, a dan nakon toga ministar je održao jedan govor u saveznoj državi Kansas. "Očigledno je da su veće borbene operacije bile ogroman uspjeh. Očito je da u drugoj fazi stvari se nisu razvijale dovoljno dobro ni dovoljno brzo".

Fraza o stvarima koje se "nisu razvijale dovoljno dobro ni dovoljno brzo" pojavila se u bilješci upućenoj nekoliko dana prije toga, a koja je objavljena u nedjelju. Međutim, u svojim komentarima u javnosti ministar Rumsfeld je govorio samo o taktičkim izmjenama a ne i o strateškim.

Jučer je republikanska senatorica Susan Collins, inače članica Odbora za oružane snage, izrazila svoju užasnutost s time da je ministar imao neke zabrinutosti koje nije podijelio s Kongresom ili javnošću. "Mislim da ova bilješka nije konzistentna s vrlo nedavnim svjedočenjem i izjavama ministra Rumsfelda i jako bih voljela da je on te spoznaje i preporuke podijelio s Kongresom prije puno mjeseci".

Sutra posebni dvostranački panel objavljuje svoje preporuke za Irak, potez za koji se mnogi nadaju da će dovesti do određenih izmjena u politici. Međutim, neki stručnjaci su zabrinuti da neke skore izjave dužnosnika administracije predsjednika Busha ukazuju na to kako nisu još uvjereni da su potrebne značajne promjene na koje se poziva u spomenutoj bilješci ministra Rumsfelda i očekivanom sutrašnjem izvješću radne skupine za Irak.

XS
SM
MD
LG