Linkovi

Summit NATO saveza u Rigi - summit 'globalne transformacije'


Predsjednik George Bush stigao je u Estoniju, prvu postaju svoje diplomatske turneje tijekom koje će se najviše baviti pitanjima Afganistana i Iraka. Nakon susreta s estonskim čelnicima, američki predsjednik putuje u Rigu, glavni grad Latvije, gdje danas počinje summit NATO saveza. Nakon toga, odlazi u Jordan, gdje će se sastati s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem.

Kako iz Rige javlja Ivica Puljić, ovogodišnji summit NATO saveza ima izrazito globalni dnevni red.

Transformacija NATO saveza u globalnu organizaciju koja će moći odgovoriti na izazove poput trenutnog u Afganistanu, u borbi protiv terorizma, ili, recimo, u odnosima s Rusijom, bit će glavna tema ovog skupa.

Visoki dužnosnici NATO saveza smatraju summit u Rigi dijelom nastojanja ove organizcije da pronađe svoje mjesto u 21. stoljeću kada su u pitanju međunarodna sigurnost i savezništvo.

Hrvatska je u Rigi zastupljena na nižoj diplomatskoj razini, a izaslanstvo predvodi Hido Biščević, zamjenik ministrice vanjskih poslova. Od ranije je poznato da ovo neće biti summit proširenja, ali hoće biti prilika za lobiranje. Uostalom, tijekom nedavnog posjeta hrvatskog premijera Sanadera Bijeloj kući, predsjednik Bush je jasno kazao da će se američka administracija založiti da Republika Hrvatska dobije pozivnicu za učlanjenje 2008. godine.

Poznavatelji prilika unutar NATO saveza smatraju da se na summitu u Rigi mogu očekivati razlike između američkog globalnog pristupa transformaciji NATO-a i europskog, koji je konzervativniji. To će se najprije osjetiti na pitanju misije NATO saveza u Afganistanu, koja se nalazi u samom vrhu dnevnog reda summita u Rigi.

XS
SM
MD
LG