Linkovi

NATO savez: Summit u Rigi u znaku Afganistana


Čelnici 26 zemalja članica NATO saveza sastaju se sljedeći tjedan u Rigi, u Latviji. Očekuje se da će se na sastanku govoriti o vojnoj i političkoj preobrazbi saveza, međutim analitičari su mišljenja da će te teme biti zasjenjene problemima s kojima se NATO sučeljava u Afganistanu.

Podtajnik Američkog državnog tajništva Nicholas Burns kaže da će prvim punim sastankom NATO saveza nakon dvogodišnjeg razdoblja dominirati problematika vezana za misiju saveza u Afganistanu: "Za nas, tema broj jedan je Afganistan."

U listopadu, 32 tisuće NATO-vih vojnika preuzelo je vodeću ulogu u pomaganju vladi Afganistana na polju sigurnosti. Međutim ta zemlja razorena ratom doživjela je obnovu nasilja u kojem je samo ove godine poginulo tri tisuće i sedam stotina ljudi. U međuvremenu, proizvodnja maka i izvoz heroina postali su za zemlju glavni izvor deviza.

Europske su vlade preuzele obvezu pomaganja u provođenju zakona i iskorijenjivanju maka. Međutim kritičari kažu da obveze nisu u potpunosti ispunjene. "Ukoliko Europska unija ne poduzme više, u Afganistanu postoji stvarna opasnost od neuspjeha, " kaže Robert Hunter, bivši veleposlanik pri NATO savezu.

Hunter kaže da si NATO ne može priuštiti neuspjeh u Afganistanu. Međutim, uspjeh ne ovisi samo o vojnoj kompetenciji saveza: za to je potrebna koordinacija civilnih napora i sredstava, ističe Hunter: "Moje je osobno mišljenje da će summit poslužiti za izazov Europskoj uniji da preuzme punu odgovornost, kao vanjska sila, za domaću i civilnu stranu onog što se poduzima u Afganistanu."

Politička analitičarka Julianne Smith autorica je nove studije pod naslovom "Preobrazba NATO-a". Ona kaže da će završni tekst sastanka u Rigi biti prvi od 1999. u kojem neće biti spomena o proširenju saveza: "Isprva je postojala nada da će se na summitu spomenuti određene zemlje, da će Gruzija i Ukrajina postići pomak na putu ka učlanjenju ili da će zemlje Jadranske povelje - Albanija, Hrvatska i Makedonija - biti uključene. To je sve pomaknuto za 2008-2009-tu, s obzirom da je došlo do stanovitog zamora s proširenjima."

Bez obzira na to, Smith očekuje da će summit potvrditi da su vrata proširenja i dalje otvorena.

Očekuje se da će Washington predložiti program prema kojem će NATO tražiti globalno partnerstvo s drugim zemljama. List Financial Times javlja da će vodeći dužnosnici objaviti dokument kojim se traži povećanje NATO-ve uloge u borbi protiv terorizma, zaštite kompjuterske sigurnosti kao i sigurnosti prirodnih resursa. Prema navodima u dokumentu stoji da NATO treba biti spreman na izvršenje više od jedne velike operacije istovremeno.

Skup u Rigi počinje u utorak i bit će prvi održan na tlu bivšeg Sovjetskog Saveza. Također, po prvi put od 1999-te, na sastanku neće biti predstavnika Rusije.

XS
SM
MD
LG