Linkovi

Economist Intelligence Unit: Po stupnju razvoja demokracije, Hrvatska je 51. od 167 zemalja


Još jedan hladan tuš za Hrvatsku: po indeksu demokracije Hrvatska je između 167 zemalja, rastegnutih od prve Švedske do zadnje Sjeverne Koreje, dostigla tek 51. mjesto.

Ovo je rezultat istraživanja The Economist Inteligence Unit.

Specijalisti iz jedne od najpoznatijih tvrtki za analizu država, tržišta i društava su tzv. indeks demokracije, temelj za pozicioniranje zemalja na ljestvici demokracije ili njezine suprotnosti, dobili uračunavanjem pet kvalitativnih elemenata. Indeks demokracije određuju parametri načina rada vlade, kvalitet izbornog procesa s naglaskom da li su izbori pravični i pošteni, potom građanske slobode, politička kultura i participiranje ljudi u političkom životu.

Svega 28 zemalja je na vrhu, u kategoriji 'potpune demokracije'. Švedsku slijede Island, Nizozemska, Norveška i Danska. Slovenija je o ovoj skupini na 27 mjestu.

Italija, Mađarska, Poljska i Slovačka predvode zemlje u grupi označenoj s 'manjkave demokracije'. U noj je i Hrvatska, smještena kao 51. - iza Bugarske i Rumunjske, a ispred 55. Srbije, 58. Crne gore i 68. Makedonije. Zadnja balkanska država, Bosna i Hercegovina je u društvu tzv. 'hibridnih režima' i 87.

Donji dio indeksa počinje sa 118. državom, Pakistanom i obuhvaća kategoriju 'autoritarnih režima' i 'diktatura'. The Economist Inteligence Unit izračunala je da 40 posto stanovnika svijeta živi upravo u ovakvim državama.

XS
SM
MD
LG