Linkovi

Scheffer: 'Širenje NATO saveza donosi više stabilnosti i više demokracije'


Summit NATO saveza koji se ovaj tjedan održava u Rigi, glavnom gradu Latvije, ponovno će potvrditi 'politiku otvorenih vrata' - najavio je na tiskovnoj konferenciji posvećenoj summitu 26 članica Atlantskog saveza u Rigi NATO-v glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer.

Proširenje se neće dogoditi pozivom aspiranticama za ulazak – to je već odavno očekivan ishod summita – ali će, obećao je Scheffer, odaslati snažan signal, bilo za članstvo trima državama - aspiranticama, bilo za tješnje odnose kroz sustav suradnje Partnerstvo za mir ali i kroz stav da su vrata otvorena ne samo zemljama zapadnog Balkana nego i Gruziji ili Ukrajini.

Scheffer je komentirao rusko neslaganje s vezama nekadašnjih dijelova Sovjetskog saveza s NATO-m: 'Nije mi jasno zašto Rusiju ili bilo koju drugu zemlju zabrinjava što im demokracija stiže na granice. Širenje NATO saveza donijelo je više stabilnosti i više demokracije".

Toliko glavni tajnik.

Zna se dakle da će se u tekstu zaključaka summita u Rigi potvrditi da će idući summit, za godinu i pol dana, odaslati pozivnicu za priključenje NATO savezu najmanje jednoj od tri zemlje – aspirantice za članstvo, članicama tzv. 'Jadranske skupine', Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Izbor riječi još nije odlučen, važe se. Poznato je i da je nekako najprihvatljivija formula s 'najmanje jednom zemljom', što znači da je Hrvatska sigurna a pozivnica Albaniji i Makedoniji ovisiti će o njihovoj unutarnjopolitičkoj situaciji, primarno o stabilnosti.

Pozivnica 2008. pretpostavlja dizanje 27. zastave u krugu NATO saveza najkasnije u 2009. godini.

Za ulazak u Partnerstvo za mir u slučaju BiH, Crne Gore i Srbije NATO savez zahtijeva razriješen problem suradnje s haaškim kaznenim sudom te ubrzavanje reformi.

XS
SM
MD
LG