Linkovi

John Zogby: Kada bi izbori bili danas, demokrati bi osvojili većinu u Zastupničkom domu, ali ne i Senatu


Manje od dva tjedna uoči izbora za američki Kongres, ankete pokušavaju utvrditi najvjerojatniju naklonost glasača. Zogby International jedna je od organizacija koje provode ispitivanja javnog mnijenja. A njezin čelnik John Zogby kaže da iako su mnoge izborne utrke tijesne, kandidati Demokratske stranke će najvjerojatnije zabilježiti značajne dobitke.

John Zogby anketira glasačima diljem Sjedinjenih Država, uoči izbora od 7. studenoga. Kaže da kad bi se izbori održali danas, demokrati bi najvjerojatnije dobili 25 do 30 mjesta više u Zastupničkom domu i 4 u Senatu. To bi im osiguralo većinu u Zastupničkom domu, ali ne i Senatu.

Gospodin Zogby kaže da između 15 i 20 posto glasača, koji se uglavnom identificiraju kao republikanci, nije donijelo odluku za koga će glasovati: "Situacija bi mogla biti fluidna. Međutim, nije sporna činjenica da su republikanci u ovom trenutku ozbiljno ugroženi."

On dodaje da postoji mogućnost da će odaziv birača biti vrlo slab te da ankete ne pokazuju niti neki pretjerani entuzijazam od strane demokratskih glasača: "Tko god bude glasovao odredit će budućnost. Međutim, teško bi bilo reći da Amerikanci smatraju ove izbore značajnima, ako se na njima pojavi 39 ili 40 posto glasača."

John Zogby kaže da će glasači južnoameričkog, najviše meksičkog podrijetla, kojih je na biralištima svake godine sve više, najvjerojatnije igrati važnu ulogu. Dodaje da ankete također pokazuju kako Amerikanci arapskog podrijetla i muslimani u najvećoj mjeri glasuju za demokrate: "Amerikanci arapskog podrijetla, muslimani i kršćani, daju uvjerljivu podršku Demokratskoj stranci u guvernerskim i senatskim utrkama u saveznim državama Michighan, Ohio, Pennsylvanija i Florida."

John Zogby naglašava kako je u ovom trenutku nemoguće dati konačne prognoze o nadolazećim izborima. Dodaje da mnogi neopredijeljeni glasači ozbiljno ne razmišljaju o tome za koga će glasovati sve do posljednjih dana uoči izbora.

XS
SM
MD
LG